A Rivian a csütörtöki tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál némileg enyhébb negyedéves veszteségekről számolt be, az összeg azonban még így is megközelítette a 2 milliárd dollárt.

A Rivian Automotive Inc. a csütörtöki tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál némileg kisebb negyedéves veszteségekről számolt be. Az EV gyártó az ellátási láncból fakadó problémákra és az egyre csak növekvő költségekre vonta fel a figyelmet.

Az autógyártó beszámolója szerint 2022 második negyedévben a Rivian árbevétele 364 millió dolláron alakult, a társaság 4467 darab elektromos autót szállított le ezen időszakban. A tavalyi év azonos periódusában még nem tudott árbevételt felmutatni a Rivian. A Rivian tervei szerint idén összesen 25 ezer elektromos járművet szeretnének legyártani.

Az EV gyártó a második negyedévben 1.7 milliárd dolláros, részvényenkénti 1.89 dolláros korrigálatlan veszteségről számolt be. A korrigált veszteség 1.62 dolláron alakult. Tavaly ilyenkor 580 millió dolláros, részvényenkénti 5.74 dolláros korrigálatlan veszteséget közölt az EV startup. A FactSet adatai szerint az elemzők előzetesen 335 millió dolláros árbevétellel és részvényenkénti 1.63 dolláros korrigált veszteséggel számoltak.

(www.shutterstock.com)

A Rivian működési költségei a második negyedév során elérték az 1 milliárd dolláros szintet, míg tavaly ilyenkor 580 millió dolláron alakult a társaság működési költsége. A Rivian a negyedéves jelentés publikálását követően a csütörtöki after-marketben több mint 5 százalékos mínuszba fordult, majd ezt követően hamar 1 százalékos pluszba ugrott a részvény, az este további részében 1-2 százalékos mínuszban állt a jegyzés. A rendes kereskedési napot 4.14 százalékos emelkedést követően 38.95 dolláron zárta a Rivian. Nem kímélték a befektetők a részvényt idén, 2022-ben több mint 60 százalékkal csökkent az EV startup részvényeinek értéke.

Nő a kereslet a Rivian modellek iránt

Az autógyártó szerint az elektromos modelljeik iránt továbbra is nagy a kereslet, június 30-ig közel 98 ezer előrendelés érkezett be amerikai és kanadai vásárlóktól. A Rivian tájékoztatása szerint a második negyedévben alaposan megugrott az előrendelések száma az első negyedévhez képest. A fókusz elsődlegesen továbbra is a gyártási és az értékesítési számok felpörgetésére helyeződik.

(www.rivian.com)

A Rivian 2022 egészre vonatkozóan -5.45 milliárd dolláros korrigált EBITDA-t prognosztizál, a korábbi iránymutatás 4.75 milliárd dolláros veszteségről szólt. A társaság elmondása szerint azonban az ellátási láncból fakadó problémák, a nyersanyagok árfolyamában látott infláció és az egyre drágább működési költségek új kihívások elé állítják a Riviant.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com