A rekordot jelentő 2021-es év után jelentős lassulás volt tapasztalható az amerikai IPO piacon az év első felében, a tőzsdék felpattanásával egyidejűleg azonban várhatóan ősszel újra felpörög az IPO piac.

Az amerikai tőzsdék felpattanásával egyidejűleg várhatóan ősszel az IPO piac is újra felpörög. A rekordot jelentő 2021-es év után jelentős lassulás volt tapasztalható az amerikai IPO piacon az év első felében, azonban az elkövetkező hónapok során várhatóan több nagyvállalat is tőzsdére lép hagyományos IPO keretében.

Idén az amerikai IPO piacon jellemzően a kisebb vállalatok domináltak. A 2022-ben eddig hagyományos IPO-k keretében tőzsdére lépett vállalatok átlagos nagysága 85 millió dollár volt, míg a Renaissance Capital adatai szerint 2021-ben ez a szám 359 millió dollár volt.

Az IPO piac mozgalmassága a hagyományos tőzsdék teljesítményén múlik. Amikor jól teljesítenek a részvények, emelkedő tendencia jellemző a piacokra, sok új vállalat lép tőzsdére, míg a medvepiacok alatt jellemzően a tőzsdei debütálások száma is meredeken csökken. A júniusi mélypontokról látványosan felpattantak az amerikai börzék, elemzők szerint ősszel tovább folytatódhat az emelkedés, várhatóan az IPO piac is némileg felpörög.

(www.shutterstock.com)

Tavalyhoz képest lassulás, az év első feléhez képest felgyorsulás várható

A Dealogic adatai szerint tavalyhoz képest 78 százalékkal csökkent a IPO-k száma, idén augusztus 18-ig mindössze 63 vállalat lépett tőzsdére hagyományos IPO-k keretében, melyek során összesen 5.1 milliárd dollárnyi tőkét vontak be. 2021 azonos időszakában 280 vállalat lépett tőzsére, 105.5 milliárd dolláros forrás bevonás mellett.

2021-ben virágzott az IPO-piac, 457 vállalat lépett tőzsdére hagyományos IPO-k keretében, összesen 153.5 milliárd dollárnyi tőkét bevonva. IPO-k tekintetében 2021 volt a legaktívabb év egészen 2000 óta.

2022 további részében várhatóan nőni fog az IPO-k száma, az év második fele amúgy is jellemzően mozgalmasabb időszak ezen a piacon. Matt Kennedy, a Renaissance Capital senior IPO stratégája szerint az elkövetkező hónapok során nőni fog az IPO-k száma, azonban az átlagostól még így is kevesebb lesz a számuk. A stratéga szerint az IPO piac várhatóan 2023-ban normalizálódhat, sok vállalat kivár a tőzsdére lépéssel.

A SEC adatai szerint több mint 300 vállalat tervez nyilvánosan kereskedhetővé válni, ezeknek közel a fele hagyományos IPO keretében szeretne tőzsdére lépni az elkövetkező időszakban.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com