Az Európai Unió Törvényszéke szerdán helybenhagyta a Google anyavállalata, az Alphabet ellen hozott trösztellenes ítéletet, de a bírságot 4,34 milliárd euróról 4,125 milliárd euróra (4,12 milliárd dollár) csökkentette.

A Google és az uniós bíróságok közötti vita arról szól, hogy a vállalat az Android operációs rendszerével elnyomja-e a versenyt, és 2015-ben indult a cég ellen. A bíróság közölte, hogy “nagyrészt megerősíti az Európai Bizottság döntését, miszerint a Google jogellenes korlátozásokat vezetett be az androidos mobilkészülékek gyártóival és a mobilhálózat-üzemeltetőkkel szemben, hogy megszilárdítsa keresőmotorja erőfölényét”. Egy közleményében a Google azt írta: “Csalódottak vagyunk, hogy a Bíróság nem semmisítette meg teljes egészében a határozatot. Az Android nem kevesebb, hanem több választási lehetőséget teremtett mindenki számára, és sikeres vállalkozások ezreit támogatja Európában és világszerte”.

Az eredeti bírságot az Európai Bizottság 2018-ban szabta ki, és az volt a Google eddigi legnagyobb bírsága. Azt állította, hogy az európaiak mintegy 80%-a Androidot használ, és hogy a Google tisztességtelen előnyhöz juttatta alkalmazásait, például a Chrome-ot és a keresőt, mivel arra kényszerítette az okostelefon-gyártókat, hogy azokat az alkalmazásboltjával, a Play-jel együtt csomagban előre telepítsék. A szerdai ítéletben a Törvényszék szerint az új bírság “a jogsértés jelentőségére tekintettel megfelelő”. Kiemelte, hogy a Google üzleti modellje “mindenekelőtt az online keresőszolgáltatásai felhasználóinak számának növelésén alapul, hogy el tudja adni online hirdetési szolgáltatásait”, míg az Apple a magasabb kategóriájú intelligens mobilkészülékek értékesítésére összpontosít. A Google azt állítja, hogy ez lehetővé teszi számára, hogy szolgáltatásainak nagy részét ingyenesen tartsa.

A vállalat még fellebbezhet az ítélet ellen az EU legfelsőbb bíróságán. A Google-t két másik ügyben is megbírságolta az EU: 2,42 milliárd euróra azért, mert saját összehasonlító vásárlási szolgáltatását előnyben részesítette a keresőoldalainak általános találatain; és 1,49 milliárd euróra azért, mert megakadályozta, hogy a weboldal-tulajdonosok a riválisai keresési eredményeit is megjelenítsék. Júniusban állítólag beleegyezett abba, hogy a rivális reklámközvetítők hirdetéseket helyezhessenek el a YouTube-on, ami egy lépés lehet az újabb bírság elkerülése felé annak a vizsgálatnak a részeként, hogy korlátozza-e a riválisok és a hirdetők hozzáférését a felhasználói adatokhoz.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/14/eu-court-backs-antitrust-ruling-against-google-but-reduces-fine.html