Elektromos autóóriás Tesla egy lítium-hidroxid-finomító létesítmény megvalósíthatóságát vizsgálja a texasi öböl partján.

A Tesla szerint az üzem “akkumulátor minőségű lítium-hidroxid” fejlesztésére összpontosítana, és “az első lenne a maga nemében Észak-Amerikában” – olvasható a texasi számvevőszéknek címzett, nemrég közzétett levélben. A vállalat “nyers ércanyagot dolgozna fel az akkumulátorgyártáshoz használható állapotba”, majd a lítium-hidroxidot a Tesla különböző akkumulátorgyártó gyáraiba szállítaná – áll a kérelemben. Áprilisban Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalatnak talán be kell szállnia a lítium finomításába, mert a fém ára “őrült szintre emelkedett”. A lítium ára idén 120%-kal emelkedett a Benchmark Mineral Intelligence követési indexe szerint.

A Tesla ezzel a lépéssel valószínűleg arra is törekszik, hogy diverzifikálja lítium- és akkumulátorgyártásának ellátását. Kína a világ lítiumfeldolgozásának és -finomításának több mint felét, az Egyesült Államok pedig mindössze 1%-át ellenőrzi. A texasi kérelem részeként a vállalat közölte, hogy “más akkumulátor-alapanyagok feldolgozását, finomítását és gyártását, valamint a Tesla fenntartható termékcsaládját támogató kiegészítő gyártási műveleteket” is fontolóra vesz. Ha a Tesla kérelmét jóváhagyják, az építkezés 2022 negyedik negyedévében kezdődhet meg – közölte a vállalat. A projekt 2024 negyedik negyedévére éri el a “kereskedelmi üzemelést”.

A Tesla közölte, hogy még “értékeli a projekt megvalósíthatóságát”, és “csak nagyon előzetes fejlesztési tevékenységek kezdődtek”. Még nem tárgyaltak vagy írtak alá semmilyen mérnöki, építési vagy beszerzési kivitelezési szerződést, és nem szereztek be semmilyen hatósági engedélyt – közölte a Tesla. Musk cége szerint a projekt helyszíne “bárhol lehet, ahol van hozzáférés az Öböl-menti hajózási csatornához”. A Tesla közölte, hogy egy konkurens louisianai helyszínt is értékel. A Tesla szerint a projekt csak akkor lesz életképes, ha Texas adókedvezményeket biztosít a törvényei alapján.

“A javasolt texasi projektre vonatkozó beruházás esetében a döntés számos kereskedelmi és pénzügyi megfontoláson alapul majd, beleértve a helyi ingatlanadókkal kapcsolatos könnyítések megszerzésének lehetőségét” – áll a kérelemben. A lítium kritikus fém az akkumulátorok számára, amelyek az elektromos autóktól kezdve az okostelefonokig mindenben megtalálhatóak. Tekintettel az ilyen ritkaföldfémek stratégiai fontosságára és Kína bányászati dominanciájára, Washingtonban aggodalmat keltett, hogy Peking elvághatja a lítium és más anyagok kritikus ellátását. Az Egyesült Államok a ritkaföldfém-finomítás és -bányászat felfuttatására törekszik, hogy felzárkózzon Kínához.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/09/tesla-evaluating-lithium-refinery-in-texas-for-electric-car-batteries.html