A Novavax részvényei több mint 30 százalékos mínuszba fordultak, miután a vakcinagyártó meglepően nagy második negyedéves veszteségről számolt be.

A Novavax részvényei jelentős mínuszba fordultak, miután hétfőn a vállalat a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be. A vakcinagyártó a 2022-es árbevételre vonatkozó iránymutatását a korábbi szint felére csökkentette. Jelenleg a Novavax részvényei a keddi pre-marketben több mint 30 százalékos mínuszban állnak.

A Novavax meglepően nagy második negyedéves veszteségekről számolt be, a Wall Street-i elemzők előzetesen nyereséges negyedévet vártak.  A Novavax 510.5 millió dolláros, részvényenkénti 6.53 dolláros veszteségről számolt be, ezzel szemben az elemzők előzetesen részvényenkénti 5.54 dollár nyereséget prognosztizáltak. A tavalyi év azonos periódusában részvényenként 4.75 dolláros veszteséget szenvedett le a vállalat. A vakcinagyártó árbevétele éves szinten 37.6 százalékkal csökkent, 185.9 millió dolláron alakult.

Meredeken megvágták az év egészére vonatkozó iránybecslést

A Novavax korábban 2022 egészére vonatkozóan 4-5 milliárd dolláros árbevételről szóló iránymutatást közölt. A korábbi becslést közel 50 százalékkal megvágta a társaság, jelenleg már csak 2-2.3 milliárd dolláros árbevétellel kalkulálnak az idei évre.

Az U.S. Food and Drug Administration a múlt hónapban engedélyezte a Novavax Covid-19 elleni vakcinájának a használatát. Július eleje óta már több mint 23 millió adag koronavírus elleni vakcinát szállítottak le, a meglévő szerződések értelmében egyes szállítmányok akár 2023-ig is elhúzódhatnak. Azonban a Novavax szerint „2022-ben várhatóan már nem lesznek újabb árbevételeink.”

Az őszi és a téli szezon beköszöntével várhatóan megnőhet az emlékeztető oltások iránti igény, egyes becslések szerint az emlékeztető oltások piaca több mint 7 milliárd dollár értékűre is duzzadhat az elkövetkező évek során az Amerikai Egyesült Államokban.

(www.shutterstock.com)

Nem sikerült túl jól a második negyedév a kisebb vakcinagyártók számára a Novavax mellett tegnap a BioNTech is az előzetesen vártnál gyengébb negyedévet zárt. A Pfizer árbevétele növekedett éves szinten, valamint a Moderna is erős számokat közölt.