A monetáris szigorítástól való félelem van az első helyen, de több tényező is okozza a mostani korrekciót.

A mai napon újabb esésnek indultak a vezető részvényindexek, már az amerikai nyitás előtt is rossz hangulat uralkodik a tőkepiacokon. Az esés mögött több ok is áll, de egyre inkább érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban egy volatilisebb időszakra készülhetünk az elmúlt másfél év folyamatos menetelése után. Ez az álláspont mellett foglalt állást az egyik legismertebb hazai befektető, Zsiday Viktor is blogján.

Túl sok a feszültség a háttérben

A 2022-es év eredetileg jó hangulatban indult a piacokon, folytatták a december végén is jellemző emelkedésüket a tőzsdék. Néhány napra rá azonban az eladók vették át a kezdeményezést, mind az európai, mind az amerikai piacokon esés vette kezdetét. Bár az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy ez csupán ideiglenes, ma ismét korrekcióba kezdtek az európai tőzsdék, a határidős indexek alapján pedig az amerikai piacok is folytatják majd a trendet.

Megint nem állnak jól a piacok (www.shutterstock.com)

Az esés nem egyetlen okból történik. Az omikron variáns rohamos terjedése még akkor is aggasztó lehet a piacok számára, ha a gazdaságot erősen sújtó lezárásokkal ez eddig nem járt többnyire ez a járványhullám. Ugyanis minél tovább marad velünk a koronavírus, annál inkább bizonytalan, hogy felbukkan-e egy esetleg az oltásoknak is ellenálló új mutáns.

Szintén feszültséget okoz az orosz-ukrán konfliktus. Nem közelednek ugyanis a NATO és Oroszország álláspontjai az ukrán határnál állomásozó orosz csapatok kapcsán. Oroszország továbbra is azt követeli, hogy ne terjeszkedjen tovább keletre a NATO, és tegyenek rá ígéretet, hogy Ukrajna nem kerül felvételre a katonai szövetségre, ezáltal pedig nem veszélyeztethetik a NATO csapatok az orosz határt. A NATO értelemszerűen az orosz csapatok azonnali visszavonását kéri, illetve nem tudja megadni azt a garanciát, hogy a keleti szomszédunk nem válik a szervezet tagjává. Egy esetleges katonai konfliktus meglehetősen negatívan hatna a tőzsdékre, így hiába kicsi erre az esély, bizonytalanságot okoz a piacokon.

Ijesztően hat az orosz-ukrán konfliktus megoldatlansága (www.shutterstock.com)

Az amerikai állampapírhozamok utóbbi hetekben látott emelkedése is a feszültségek közé sorolható. Ezzel ugyanis drágábbá válik az adósságfinanszírozás, és sok kötvény követi az amerikai kötvényhozamokat. Ráadásul alternatív is jelenthet ez a befektetés a kockázatkerülőbbek számára a részvényekkel szemben, és egyszerre csökkenti a későbbi megtérülést kínáló techrészvények jelenértékét.

És ami a legnagyobb gond

A fenti problémák mind hozzájárulhatnak a borúsabb piaci hangulathoz, főleg, hogy egyszerre jelentkező tényezőkről van szó. A kulcskérdés azonban most is, ahogy 2021 során is sokszor a nagy jegybankok várható monetáris szigorítása. Már több olyan nyilatkozat is érkezett, amely szerint a Fed belátja, hogy csupán az eszközvásárlási programok valamelyikének kivezetésével nem orvosolható az inflációs nyomás, ezért erőteljesebb eszközökhöz nyúl.

Lassan fel kell lépnie a Fednek az infláció ellen (www.shutterstock.com)

Ennek megfelelően nyilatkozott Lael Brainard, a Fed új kormányzója. Szerinte már márciusban kamatemelésre kell, hogy sor kerüljön, annak érdekében, hogy még erősebb inflációs nyomás nehezedjen a jegybankra. Ez a lehető legrosszabb hír a piacok számára, a monetáris szigorítás ugyanis visszafogja a gazdaságot, és drágábbá teszi a hitelfelvételt. Utóbbi már közvetlen hatást is gyakorol a piacokra, a hitelből való befektetés hátrányba kerül magasabb kamatszintek mellett.

Zsiday: vége lehet az álmoknak

Az egyik legismertebb hazai befektető, Zsiday Viktor is most tett közzé blogján egy bejegyzést, amelyben a jegybanki ingyenpénz megszűnésének, a monetáris szigorításnak a hatásait elemzi. Az amerikai hype részvények eddigi menetelését az álmok eredményének titulálja, most azonban a valóság köszönthet be a befektető szerint a piacokra:

„Most azonban egyre több jele van, hogy az álmok helyett a valóság kezd előtérbe kerülni: aminek nincs hozama, csak az álom van benne, attól egyre inkább szabadulnak, aminek van valami értelmezhető, valós hozama, azt viszont megveszik – ez az idei évben különösen látványos: Gamestop nem kell (pedig még azt is beígérte, hogy beszáll a szupertuti NFT szektorba), de forint (carryplay, azaz valódi hozam) igen. A Russel 2000 Growth szegmense combos mínuszban van 2022-ben, a Value kicsi pluszban.   A Bitcoin duplacsúcsot ütött 2021-ben, de most (2020 tavasza óta először) átesett a 200-napos mozgóátlagon, ami egy ekkora száguldás után mindenképpen intő jel, könnyen lehet, hogy nagyobb áresés előszele. A Gamestop és AMC 8-10 hónapos minimumon, miután hónapokon át nem mentek sehova: ez bizony tetőnek néz ki. Nézzük meg a GME árfolyamát: a hodlerek lehet, hogy megremegnek, úgy tűnik nem maradt már üres gyémántkéz: mindben részvény van.”

Hogy igaz-e, hogy elérték csúcsokat a kevésbé értékalapú részvények, egyelőre nem lehet megjósolni. Az azonban biztosnak tűnik, hogy kezd a folyamatos emelkedés egy jóval volatilisebb, mindkét irányba mozgó kereskedésbe átmenni a tőkepiacokon. Emiatt is kiemelten indokolt a kockázatkezelés az ügyletek megkötésekor.

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%A1lomgyilkosok

https://www.bloomberg.com/news/audio/2022-01-13/balance-of-power-lael-brainard-confirmation-process-radio