Több százalékos pluszban zárták az elmúlt kereskedési hetet az amerikai vezető tőzsdeindexek. A kereskedés további irányát nagyban befolyásolhatják a -némileg enyhülő- recessziós félelmek.

Az amerikai tőzsdéken a múlthéten tovább enyhült a pesszimizmus mértéke, több százalékos pluszban zárták az elmúlt kereskedési hetet az amerikai vezető tőzsdeindexek. Azonban az inflációs és recessziós félelmek továbbra is a fókuszban vannak.

A recesszió fogalmának meghatározása több módon is lehetséges. Hivatalosan a recesszió kezdőpontjának meghatározása a National Bureau of Economic Research hatásköre. Azonban elképzelhető egyes esetekben, hogy a hivatalos bejelentésig már jelentősen lassul a gazdaság, a piacok is jelentős mínuszba fordulnak és a bejelentés idejére már némileg javulásnak is indul a helyzet.  

(www.shutterstock.com)

A recesszió fogalma a legelterjedtebben használt meghatározás szerint a bruttó hazai termék csökkenése legalább két egymást követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva. A közgazdasági fogalom mentén már akár csütörtökön is kiderülhet a recesszióba bukás ténye az amerikai gazdaság számára, ekkor hozzák nyilvánosságra a második negyedévre vonatkozó GDP adatokat. 2022 első negyedévében éves szinten 1.6 százalékkal csökkent az amerikai hazai össztermék (GDP), 2020 második negyedéve óta először zsugorodott az amerikai gazdaság. A csütörtöki adatok kapcsán szintén 1.6 százalékos csökkenésről szólnak az előzetes elemzői várakozások.

(www.tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth)

Folytatódott az emelkedés a tengerentúli börzéken

Mindezek ellenére tovább folytatódott az elmúlt időszakra jellemző felívélés, a hetet a Dow Jones Ipari Átlag 2 százalékos pluszban zárta, az S&P 500 2.6 százalékkal erősödött, míg a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 3.3 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

Az optimizmust erősítheti, hogy technikailag a gazdaság lassulása már elkezdődött és a recesszió hivatalos bejelentésére a lassulás akár már a végéhez is közeledhet. Ez a szcenárió a piacokon is megjelent: egyes optimista elemzők szerint az S&P 500 24 százalékos esése a januári csúcspontjáról a június mélypontig a recesszió beárazását jelentette, az optimista vélekedések szerint a júniusi mélypontról látott 8 százalékos rally az S&P 500 árfolyamában potenciálisan egy új bikapiac kezdete.

Jelenleg még túl korai lenne azt állítani, hogy júniusban meg volt a mélypontja a piacnak és innét már csak felfelé vezet az út, ahogy azt is hiba lenne biztosra venni, hogy mindenképp recesszióba fog bukni az amerikai gazdaság. A Federal Reserve mindent megtesz a recesszió elkerülésének érdekében, a hét egyik legfontosabb eseménye a Fed kamatdöntő ülése lesz. A kamatemeléssel kapcsolatosan nagyok az aggályok, jelenleg 75-100 bázispontos kamatemelést áraz a piac.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com