A Federal Reserve vezető tisztviselői arra számítanak, hogy a recesszió veszélyének növekedésével “hamarosan kisebb kamatemelésekre lesz szükség”.

Bár a Fed továbbra is arra számít, hogy a kamatok a korábban előrejelzettnél magasabbra emelkednek, a vezető tisztviselők nem biztosak abban, hogy mennyivel. A lassabb kamatemelések szerintük több időt adnának nekik arra, hogy a recesszió növekvő veszélye közepette értékeljék a gazdaságra gyakorolt “késleltetett” hatásokat.

“Hacsak nem érkezik valami vad inflációs jelentés a következő ülés előtt, az 50 bázispont nagyon is ésszerűnek hangzik decemberben. De a Fed nyilvánvalóan még nem végzett”.

A Fed gazdasági stábja először mondta ki, hogy a következő egy évben lehetséges a recesszió – derül ki a bank legutóbbi, november eleji stratégiai ülésének részletes összefoglalójából.

A bank korábbi jegyzőkönyvei nem tettek említést a recesszió lehetőségéről.

A főbb amerikai részvényindexek zöldbe fordultak a Fed jegyzőkönyvének közzététele után.

A miért

A Fed a magas infláció megfékezésére tett erőfeszítései során a tavaly tavasszal a nulla közeli értékről gyorsan 4%-os felső határra emelte az amerikai kulcskamatlábat. Az emelkedő kamatlábak általában a gazdaság lassításával és az áruk és a munkaerő iránti kereslet csökkentésével csökkentik az inflációt.

Egyes közgazdászok és a Fed vezető tisztviselői ugyanakkor attól is tartanak, hogy a központi bank recessziót vagy tartós gazdasági gyengeséget idézhet elő, ha a kamatlábak túl magasra emelkednek.

Egyes tagok szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a Fed intézkedései “meghaladják azt, amire szükség van” ahhoz, hogy az inflációt elfogadható szintre csökkentsék.

A legutóbbi beszédekben néhányan azt javasolták, hogy a jövő év elejéig indokolt lehet a kamatemelések “szüneteltetése”, hogy megnézzék, hogyan hatnak a gazdaságra. Az inflációs nyomás gyors enyhülése erősíthetné az érvelésüket.

Forrás: marketwatch.com