Extrém túlvettség az amerikai indexeknél, esés lehet a vége?

A koronavírus járvány utáni sokkból tavaly tavasszal felálló tőzsdék azóta is egészen elképesztő menetelést mutatnak be. Bár a hangsúlyok változtak (a vakcina felfedezése óta jobban teljesítenek a értékalapú cégek a növekedési vállalatokkal szemben), de a lényeg változatlan. Szinte folyamatos a szárnyalás, és egészen kis korrekciók sem nagyon vannak. A német tőzsdeindex, a DAX esetében például legutóbb február végén láthattunk 1 %-os napon belüli esést, azaz csaknem 2 hónapja! Az amerikai indexeknél a megállás nélkül halmozódó zöld színű gyertyák pedig már-már megszokottak. Mit várhatunk a továbbiakban?

Extrém túlvettség

Az S&P500 mondható talán a leginkább iránymutató indexnek, ezért érdemes ebből kiindulnunk. Az alábbiakban egy hónapos grafikont láthatunk, és csupán néhány technikai indikátorral. Látható, hogy a hónapos Bollinger-szalagokon kívül van már némileg az árfolyam, ilyenre utoljára a vírusválság előtti hónapban volt példa, és előtte sem túl sokszor. A havi RSI 70 feletti értéke még inkább ritka, erre utoljára 2018-ban volt példa, de akkor kétszer is. Mindkétszer azonban jelentős esés követte a jelzést, de meglehetősen későn. 2018 elején például 90-es értéknél kezdett el zuhanni a tőzsde, igaz, akkor rohamtempóban.

Ritkán látott túlvett állapot hónapos szinten is (www.investing.com)

Van ok örülni

Érdemes azonban a külső környezetet is megvizsgálni. Az oltási program a világban (az Egyesült Államokban különösen) jól halad, egyre inkább remélhetjük, hogyha a vártnál később is, de legyőzhetjük végre a koronavírust. Ez pedig értelemszerűen optimizmust hoz a tőzsdékre-de kérdés, hogy meddig képesek még ennek örülni a piacok. Túl sok hír ugyanis már nem tud érkezni ezzel kapcsolatban, esetleg ha a gazdasági mutatószámok gyorsabb kilábalást mutatnak a válságból. Egyre inkább beárazódhat ugyanakkor ez a hatást már a mostani árfolyamokba is, illetve ott lebeg az emelkedő infláció és a hozamemelkedés réme is. Kérdés persze, hogy a jegybankok meddig mennek el a további gazdaságélénkítő programokban.

Látni kell ugyanakkor, hogy bár a túlfeszítettség valóban extrém és ritkán látott a piacokon, és továbbra is vannak kockázatok, a várt korrekció sokszor több hónap késéssel következik be. Érdemes tehát továbbra is óvatosan kezelni a helyzetet akár eladási, akár vételi pozíciót veszünk fel: a tartósan egyoldalú mozgás hozhat még további kitörést, de nagyon gyorsan lejátszódó korrekciót is.