Tovább folytatódik a Lucid és a Rivian rallyja, mindkét részvény jelentős pluszban zárta a tegnapi kereskedési napot.

A Rivian Automotive Inc. piaci kapitalizációja immáron közel kétszer akkora, mint a Ford Motor Company-é, nem régiben az EV startup értékeltsége a General Motors market capjét is meghaladta. A Lucid árfolyamában is jelentős rallyt figyelhettünk meg az elmúlt napokban, a befektetők lelkesen keresik az „új Teslát”.

A Rivian még múlt héten lépett tőzsdére az év legnagyobb IPO-jának keretében. A Rivian IPO-ja a hetedik legnagyobb amerikai IPO az 1990-es évek óta. Megállás nélkül száguld a Rivian, kedden újabb 15 százalékkal erősödött az EV startup árfolyama, 172.01 dolláron zárt a napot, market cap tekintetében ez egy durván 8 milliárd dolláros növekedést jelent. Ezzel a Rivian piaci kapitalizációja jelenleg közel 147 milliárd dollár, mellyel a harmadik legértékesebb autógyártónak számít az EV startup.

A Ford Motor Company értékeltsége jelenleg mindössze 79.09 milliárd dollár, a General Motors piaci kapitalizációja 90.9 milliárd dollár. A legértékesebb autógyártó az amerikai Tesla, 1 billió dollár fölötti piaci kapitalizációval. Második helyen a Toyota Motor áll 304 milliárd dolláros market cappel, a negyedik helyen álló Volkswagen értékeltsége 137 milliárd dollár.

A Lucid részvényei a tegnapi kereskedési napot látványos 23.71 százalékos emelkedést követően 55.52 dolláron zárták, ezzel az EV gyártó piaci kapitalizációja 91.4 milliárd dolláron alakult. Így már a Lucid is többet ér, mint a Ford, és közel ugyanannyit, mint a General Motors.

A Lucid a hétfői tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves jelentését, melyben enyhe veszteségekről számolt be, azonban a modelljük iránti érdeklődés kifejezetten magasan alakult, ami kompenzálta a befektetőket. A gyártó szerint a Lucid első modelljére, a felsőkategóriás prémium elektromos autóra, a Lucid Air-re 17 ezer foglalás érkezett eddig. Október végén kezdődött meg az első Lucid Air modellek leszállítása.

A Rivian első modellje, az R1T névre keresztelt elektromos pickup, második modellje az R1S nevű SUV. Az R1T listaára 67 500 dolláron indul, míg az R1S 70 ezer dollártól vihető haza. A gyártó eddig mindössze néhány R1T-t szállított le, az R1S értékesítése várhatóan decemberben indul. A Rivian december-január környékére becsüli az értékesítési volumen felpörgését.

A Rivian 78 dolláros árfolyam mellett debütált a Nasdaq-on, az IPO óta több mint 120 százalékkal nőtt a részvények értéke.

A Lucid részvényei több mint 130 százalékot rallyztak az elmúlt egy hónap során.

Sokak szerint, köztük David Trainer, a New Constructs vezérigazgatója szerint is nevetségesen magas ez az értékeltségi szint. Elgondolkodtató, hogy miért érnek ennyivel többet egy olyan startupok, aminek gyakorlatilag még alig van értékesítésük, és nincs gyártási tapasztalatuk sem, olyan vállalatoktól, amik több évtizedes múlttal rendelkeznek és évente több millió autót adnak el. Azonban úgy tűnik, hogy a befektetőket egyelőre nem zavarja, hogy magas értékeltségen forognak a papírok. A Lucid és a Rivian rallyja elképesztő, jelenleg csak tippelgetni lehet meddig emelkedhet a részvények árfolyama.

Forrás: MarketWatch

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!