Negatív tartományba fordultak az amerikai vezető tőzsdeindexek a Fed kamatemelési politikájával kapcsolatos aggályok következtében.

A héten rendezik meg a Fed Jackson Hole-i konferenciáját, melynek fő témái természetesen az infláció, a recessziós félelmek és a kamatemelési ciklus várható alakulása lesznek. A befektetők az enyhülő inflációs nyomás hatására lazább monetáris politikára számítanak a Fed részéről, azonban elképzelhető, hogy a piac túl hamar árazta be a monetáris enyhítést. A Federal Reserve tisztviselői egyetértenek azzal, hogy az infláció leküzdéséhez lassítani kell a gazdaságot, a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez akár az előzetesen vártnál nagyobb mértékű szigorításra is sor kerülhet.

A jegybank legközelebb szeptemberben tart kamatdöntő ülést, a befektetők kiemelt figyelemmel várják a Fed minden apró üzenetét, ami arra utalhat, hogy a jegybank tovább folytatja az agresszív monetáris politikáját, vagy esetlegesen enyhítés várható. A fokozódó félelmek következtében negatív tartományba fordultak az amerikai börzék.

Június óta nem látott mértékű esést szenvedtek el az amerikai vezető tőzsdeindexek

A Dow Jones Ipari Átlag a hétfői kereskedési nap egészét negatív tartományban töltötte. A blue-chip index 643.13 pontos, 1.91 csökkenést emelkedést követően 33 063.61 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A Dow Jones index utoljára június 16-án teljesített ilyen gyengén.

Az S&P 500 hasonlóan gyengén teljesített tegnap, már a nyitást követően negatív tartományba bukott az árfolyam, 90.49 pontos, 2.14 százalékos esést követően 4 137.99 ponton zárta a hét első kereskedési napját az S&P 500. A júniusi lokális mélypontjáról látványosan felpattant az S&P 500, az elmúlt időszakban már a magasabb idősíkú grafikonon is túlvett zónába ért az árfolyam, időszerű volt a korrekció. Az S&P 500 a Dow Jones Ipari Átlaghoz hasonlóan utoljára június 16-án esett ilyen nagyot egyetlen nap leforgása alatt.

Az amerikai vezető tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a leggyengébben tegnap. A tech fajsúlyos index 323.64 pontos, 2.55 százalékos mínuszban zárta a tegnapi kereskedési napot, idén továbbra is több mint 20 százalékos mínuszban van az index. A Nasdaq Composite Index június 28 óta a legrosszabb napját zárta.

A júniusi mélypontokról látott éles felpattanást követően a fokozódó félelmek hatására nagyobb mértékű mínuszokba fordultak az amerikai tőzsdéken jegyzett vállalatok részvényei. A hét fókuszában továbbra is a Fed lesz, a jegybank üzeneteire hevesen reagálhatnak a piacok.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com