Két fő szempont szerint sem örülhetnek a piacok a magasabb kötvényhozamoknak.

Az elmúlt hetekben egy jelentősebb korrekció látszik kibontakozni a világ tőzsdéin. Az esés hátterében az Evergrande csődközeli helyzete, az inflációs félelmek, a technikai korrekció szükségessége, valamint az állampapírhozamok emelkedése áll. Utóbbival kapcsolatban érdemes megvizsgálni, hogy mi is a probléma a részvények számára, hiszen látszólag csupán az adósságfinanszírozás piacán zajló folyamatokról van szó.

Kevésbé lehet temetni a kötvényeket

Az elmúlt évtized jegybanki lazításainak és gazdaságtámogató intézkedéseinek köszönhetően kialakult az a világnézet, hogy az igazán racionális döntés a részvénybefektetés lehet csak. Hiszen a kamatok nagyon alacsonyan vannak, aminek következtében sem a hagyományos bankbetétek, sem a kötvények nem képezhetnek alternatívát. A pénznek valamerre márpedig mennie kell, a befektetésre váró dollár ezermilliárdok pedig rendre a részvénypiacot találták meg, mint megfelelő hely, ahol lehetséges a gyarapodás.

Kötvények – feltámadnak poraikból? (www.shutterstocks.com)

Az állampapírpiaci hozamok emelkedésével ez a tézis ha nem is tűnik el nyilvánvalóan, de legalábbis meginog. Így ugyanis már létezik arra alternatíva, hogy biztonságosan, kiszámítható hozammal fektessék be a szabadon álló pénzt. Nem minden intézményi és magánbefektető akar ugyanis nagy kockázatot vállalni részvényekkel, de eddig alternatíva híján kénytelen volt. Az amerikai állampapírok tehát lassan feljönnek újra a befektetési térképre, versenytársat teremtve a részvénypiacok számára.

Drágább finanszírozás

Az emelkedő állampapírhozamok a másik oldalról ugyanakkor nem hordoznak magunkban ennyi pozitívumot. Drágábbá válik ugyanis az amerikai államadósság finanszírozása, illetve a hatás tovább gyűrűzése esetén ez is beindíthatja bizonyos kötvények, hitelek kamatainak az emelkedését. Összefügg tehát a hozamemelkedés az inflációs félelmek révén keletkező kamatemelési aggodalmakkal is.

Drágábbá válik az állam finanszírozása

Az emelkedő kamatok márpedig a gazdaságot visszafogják, hiszen drágábbá válik a hitelfelvétel, ezáltal a beruházás, és a magasabb kamatok miatt jobban megérheti megtakarítani is, mint fogyasztani. Látható tehát, hogy alapvetően nem egy kötvénypiaci folyamatról van csak szó csupán, hanem racionális lehet a piaci aggodalom az emelkedő állampapírhozamok miatt.