A Federal Reserve este 8 órakor bejelentette az újabb 75 bázispontos kamatemelést, Powell szavai nem nyugtatták meg a piacokat, nagyobb mértékű mínuszban zártak az amerikai vezető tőzsdeindexek.

A mai nap legfontosabb eseménye egyértelműen a Fed esti kamatemelésről szóló bejelentése volt. A jegybank újabb 75 bázispontos kamatemelésről számolt be, ezzel az irányadó kamatláb elérte a 3-3.25 százalékos sávot.

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell megígérte, hogy a tisztviselők leverik az inflációt, miután sorozatban harmadszor is 75 bázisponttal emelték a kamatlábakat, és a befektetők által vártnál is agresszívebb emeléseket jeleztek előre.

„Az inflációs fenevadat le kell győznünk. Bárcsak lenne ennek fájdalommentes módja, de nincsen. A magasabb kamatlábak, a lassabb növekedés és a lassuló munkaerőpiac mind-mind fájdalmas a fogyasztóknak, azonban nem olyan fájdalmas, mintha nem sikerülne helyre állítani az árstabilitást.” -mondta Powell szerdán Washingtonban a kamatemelést követő sajtótájékoztatón.

(www.shutterstock.com)

A Fed előrejelzése szerint a kamatráta év végére eléri a 4.4 százalékot, 2023-ban pedig a 4.6 százalékot. Ez azt jelenti, hogy novemberben újabb, sorozatban a negyedik 75 bázispontos kamatemelésre is sor kerülhet. Ezt követően a kamatlábak 2024-ben 3.9 százalékig húzódhatnak vissza, majd 2025-ben az irányadó kamatláb 2.9 százalék körül alakulhat a jegybank előrejelzése szerint.

Az újabb 75 bázispontos kamatemelést követően esésbe kapcsoltak az amerikai börzék, a blue-chip Dow Jones Ipari Átlag több mint 500 pontos mínuszban zárta a szerdai kereskedési napot.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock