A hétfői kereskedési nap során 1045 dolláros árfolyam mellett új mindenkori csúcsra tört a Tesla, ezzel az elektromos autógyártó piaci kapitalizációja meghaladta az 1 billió dollárt. A Tesla vezérigazgatójának vagyona egy nap alatt többel nőtt, mint egyes országok GDP-je.

Szárnyalt tegnap a Tesla, miután a Hertz Global Holdings nyilvánosságra hozta legfrissebb EV tervét, melynek keretében 100 ezer darab Teslát vásárolnának. A Hertz tájékoztatása szerint 2022 végéig 100 ezer darab elektromos Teslával bővítenék a flottájukat. Az autókölcsönző célja, hogy a vállalat kínálja Amerika legnagyobb elektromos flottáját.

Adam Jonas a Morgan Stanley elemzője felértékelte a Teslát és 900 dollárról 1200 dollárra növelte a célárát. Jonas becslése szerint 2030-ra a Tesla évi 8 millió járművet gyárt majd, korábban évi 6 milliót becsült.

A Morgan Stanley elemzőjének optimizmusának köszönhetően és a Hertz óriási megrendeléséről szóló hírek következtében kilőtt a Tesla árfolyama. A hétfői kereskedési nap során 1045 dolláros árfolyam mellett új mindenkori csúcsra tört a Tesla, ezzel az elektromos autógyártó piaci kapitalizációja meghaladta az 1 billió dollárt. A Tesla vált az első amerikai autógyártóvá, melynek piaci kapitalizációja átlépte a bűvös 1 billió dolláros álomhatárt. A Tesla végül 12.66 százalékos emelkedést követően 1024.86 dolláron zárta a napot.

Ezáltal a nap végére Elon Musk vezérigazgató vagyona meghaladta a 289 milliárd dollárt. A Bloomberg Billionaire Index alapján Elon Musk vagyona 36.2 milliárd dollárral gyarapodott tegnap, ezzel magabiztosan vezeti a listát, a második helyezett Jeff Bezos előtt. Bezos vagyona 751 millió dollárral csökkent tegnap, miután az Amazon részvényei 0.5 százalékos mínuszban zárták a napot.

Elon Musk vagyona több mint Bill Gatesé és Mark Zuckebergé együtt, kettőjük vagyona 257 milliárd dollár.

Elon Musk 36.2 milliárd dolláros tegnapi vagyongyarapodása több mint például Bolívia, Észtország vagy Lettország teljes GDP-je. Musk összvagyona immáron meghaladja a világ egyik legnagyobb olajvállalatának, az Exxonnak a piaci kapitalizációját.

Piaci kapitalizáció alapján a Tesla önmagában többet ér, mint például a BMW, a BYD, a Daimler, a GM, a Ford, a Honda, a SAIC, a Stellantis, a Toyota és a Volkswagen együttvéve.

Forrás: https://wolfstreet.com/

Idén 45.23 százalékos pluszban van a Tesla, míg az elmúlt 1 év során több mint 143 százalékkal nőtt a Tesla részvények értéke.

Forrás: MarketWatch