Elektromos repülőket vásárol az UPS annak érdekében, hogy felgyorsítsa a csomagok kiszállítási idejét.

Az amerikai csomagszállító társaság a United Parcel Service szerdán bejelentette, hogy megállapodott a vermonti székhelyű Beta Technologies startuppal 10 darab elektromos VTOL vásárlásáról. A VTOL a Vertical Take-Off and Landing rövidítése, amelyet a függőleges fel- és leszállásra képes légijárművek jelzésére használnak. A fejlesztés célja a kiszállítási idő csökkentése.

A United Parcel Service szó szerint új magasságokba emeli a csomagküldést. Az UPS az elektromos VTOL-eket az Express Air delivery szolgáltatás keretein belül fogja tesztelni, elsősorban a kicsi és a közepes piacokra fókuszálva. Az UPS-nek lehetősége van akár további 150 példányt vásárolnia a Beta-tól. Az első 10 VTOL-t várhatóan 2024-ben szállítja le a Beta Technologies. A Beta a leszállóhelyeket és az újratölthető akkumulátorokat is biztosítani fogja.

A Beta Technologies azt próbálja kifejleszteni, hogy ezek az elektromos VTOL-ek egynap teljesen önállóan működjenek. A VTOL-ek 250 mérföldes hatótávolsággal rendelkeznek és akár 170 mérföld / órás sebesség elérésére is képesek. Teherbírásuk körülbelül 635 kilogramm. Több rövidebb vagy egy hosszabb útra fogják használni, az ügyfelek igényeitől függően.

Ez az új típusú repülőgép, amely a repülő és a helikopter sajátosságait ötvözi, olyan új üzleti modellek előtt nyithatja meg az utat, amelyek ma még nem is léteznek.” -mondta Bala Ganesh, az UPS alelnöke a CNBC-nek adott interjú során.

Az UPS a világ egyik legnagyobb csomagszállító társasága. Közel 5,5 milliárd csomagot szállítanak ki évente és 11.5 millió feladó és fogadó ügyféllel rendelkeznek. A United Parcel Service már most is több mint 10300 alternatív üzemanyaggal működő és fejlett technológiát alkalmazó járművet birtokol.

A csomagküldő óriás részvényeivel már több mint 20 éve kereskednek a New York-i tőzsdén. Az elmúlt egy évben 85%-kal nőtt részvényeiknek az értéke.

Az innováció radikálisan megváltoztathatja a csomagküldést az elkövetkező évtizedekben.

Az UPS részvények árfolyamának alakulása. Jól látható, hogy az árfolyam meghaladta a koronavírus járvány előtti szinteket.

Forrás: CNBC, Reuters