Szinte mindenki érezte már az emelkedő árak hatását.

Augusztusban a LendingClub friss jelentése szerint az amerikaiak 60%-a a fizetéstől fizetésig él – ez a szám nem sokat változott azóta, hogy az infláció 40 éves csúcsot ért el. Egy évvel ezelőtt még 55% volt azoknak a felnőtteknek a száma, akik úgy érezték, hogy túlságosan megszorultak. A jelentés szerint még a magas jövedelműek is érzik a feszültséget. A hat számjegyűnél magasabb jövedelemmel rendelkezők 45%-a számolt be arról, hogy fizetéstől fizetésig él, ami az előző évi 38%-hoz képest ugrásszerű növekedést jelent. “A több fogyasztó, aki fizetéstől fizetésig él, azt jelzi, hogy sokan továbbra is elveszítik pénzügyi stabilitásukat” – mondta Anuj Nayar, a LendingClub pénzügyi egészségügyért felelős tisztviselője.

Az infláció tartós probléma

A fogyasztói árindex, amely a fogyasztási cikkek és szolgáltatások átlagos árváltozását méri, augusztusban a vártnál nagyobb mértékben, 8,3%-kal emelkedett, az élelmiszerek, a szállás és az egészségügyi ellátás költségeinek növekedése miatt. Bár a reálkereset a szezonálisan kiigazított 0,2%-kal szintén emelkedett a hónapban, 2,8%-kal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől, ami azt jelenti, hogy a fizetések nem érik el azt a szintet, mint korábban. A Bank of America külön jelentése szerint a munkavállalók 71%-a úgy érzi, hogy a fizetése nem tart lépést a megélhetési költségekkel, és ezzel ötéves mélypontra süllyedt azoknak a száma, akik anyagilag biztonságban érzik magukat. Sok amerikai kimeríti készpénztartalékát, és közel fele egyre mélyebben eladósodik.

Azok, akiknek nehézséget okoz a mindennapi életvitelük finanszírozása, Nayar szerint hajlamosak jobban támaszkodni a hitelkártyákra, és magasabb havi egyenleget tartanak, ami anyagilag kiszolgáltatottá teszi őket. “Nem titok, hogy a hétköznapi amerikaiak számára emelkedtek az árak – nemcsak az általuk vásárolt áruk és szolgáltatások, hanem a kamatok tekintetében is, amelyeket az életük finanszírozására fizetnek” – mondta. “Ez káros következményekkel járhat annak, aki minden hónapban a minimális összeget fizeti a hitelkártyáján.” A Federal Reserve a maga részéről sorozatban harmadszor emelte 0,75 százalékponttal a szövetségi alapkamatláb célkamatlábát, hogy csillapítsa az elszabadult inflációt. A jegybank jelezte, hogy még további emelések következnek, amíg az infláció nem mutatja a visszahúzódás egyértelmű jeleit.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/30/stubborn-inflation-forces-more-americans-to-live-paycheck-to-paycheck-.html