A csökkentett kilátások a benzin árának a nyár eleji több mint 5 dolláros gallononkénti árról, ami névleges rekordmagasságot jelent. Az AAA szerint a jelenlegi országos átlag 3,71 dollár gallononként, ami még mindig jóval az egy évvel ezelőtti ár felett van, de körülbelül 26 centes csökkenést jelent az augusztusi azonos időponthoz képest.

Ezzel együtt a fogyasztók most arra számítanak, hogy a Fed felmérése szerint a benzin ára egy év múlva alig változik. Az élelmiszerárak várhatóan tovább emelkednek, de az egy év múlva várható 5,8%-os emelkedés 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mint júliusban volt. A bérleti díjak várhatóan 9,6%-kal emelkednek, de ez 0,3 százalékpontos csökkenés a júliusi felméréshez képest. Ezek a számok akkor születtek, amikor a Fed agresszív kamatemelések sorozatával küzd az infláció ellen, amely még mindig több mint 40 éves csúcs közelében van. A jövő heti ülésen a jegybank várhatóan a harmadik egymást követő 0,75 százalékpontos emelést hagyja jóvá.

A megélhetési költségek emelkedése

Bár a fogyasztók arra számítanak, hogy az inflációs nyomás némileg enyhülni fog, a megélhetési költségek továbbra is emelkedni fognak. A háztartások következő évi kiadásaira vonatkozó várakozások mediánja augusztusban 1 százalékponttal 7,8%-ra emelkedett, a kilátások növekedését főként a legfeljebb középiskolai végzettséggel rendelkezők és a nagyrészt alacsonyabb jövedelműek alkotta csoport hajtotta. A megkérdezettek szerint ráadásul most nehezebb hitelhez jutni. A New York-i Fed jelentése szerint azok, akik azt mondták, hogy most nehezebb hitelhez jutni, sorozatos csúcsra emelkedtek, 57,8%-uk mondta azt, hogy nehezebb vagy sokkal nehezebb hitelhez jutni.

Azoknak a száma, akik arra számítanak, hogy a következő három hónapban elmulasztják a minimális adósságtörlesztést, 12,2%-kal nőtt, ami 1,4 százalékpontos emelkedés, és 2020 májusa óta a legmagasabb érték. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé az augusztusi fogyasztói árindex-értéket. A Dow Jones által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy a CPI 8%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, bár júliushoz képest 0,1%-os csökkenést látnak. Az élelmiszerek és az energia nélkül a fogyasztói árindex magja az előrejelzések szerint éves szinten 6%-kal, havi szinten pedig 0,3%-kal emelkedik.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/12/falling-gas-prices-are-raising-hopes-that-inflation-is-slowing-new-york-fed-survey-shows.html