Joe Biden amerikai elnök pénteken közölte, lehetséges, hogy a kormány a rekordmagas infláció enyhülésének korai jeleit azonosította.

Tegnap az amerikai munkaerő piac helyzetére vonatkozóan fontos makrogazdasági mutatókat hoztak nyilvánosságra. Az amerikai gazdaság augusztusban 315 ezer új munkahelyet teremtett, Joe Biden amerikai elnök elmondása szerint a beiktatása óta több mint 10 millió új munkahelyet teremtettek, ilyen gyors növekedésre korábban még nem volt példa.

A tegnap nyilvánosságra hozott adatok alapján a munkanélküliségi ráta 3.7 százalékon alakult, az elemzők előzetesen 3.5 százalékos munkanélküliségi rátával kalkuláltak. A munkaügyi adatokra reagálva Biden pénteken közölte, hogy úgy tűnik megjelentek a rekordmagas infláció enyhülésének első jelei.

„Az emberek visszatértek a munkába, nőnek a bérek, folyamatosan teremtjük az új munkahelyeket. Talán-talán de nem szeretnék túl sokat ígérni, úgy tűnik, hogy az infláció enyhülésére utaló jeleket látunk, végre enyhülhet az inflációs nyomás.” -mondta az amerikai elnök pénteken a Fehér Házban.

Jerome Powell egyértelművé tette a múlt héten, hogy a Federal Reserve elkötelezett az infláció visszaszorítása mellett. A 2 százalékos inflációs cél eléréséhez lassítani kell a gazdaságot, ezért a Fed továbbra is a monetáris politika szigorítása mellett teszi le a voksát, annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság lassulására utaló jelek láthatóak.

(www.shutterstock.com)

Az amerikai vezető tőzsdeindexek az erős munkaügyi adatok hatására lendületesen nyitották a hét utolsó kereskedési napját, délután szép pluszokban álltak. A kereskedés második felében azonban elfogyott az erő, mindhárom amerikai vezető tőzsdeindex negatív tartományba zárt.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com

Forrás: Reuters