A keddi tőzsdezárást követően az Alphabet és a Microsoft is az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredményeket hozott nyilvánosságra.

Folytatódik a negyedéves jelentési szezon, a keddi tőzsdezárást követően az Alphabet és a Microsoft is az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredményeket hozott nyilvánosságra. A tech részvények gyengén teljesítettek a tegnapi kereskedési nap során, ennek következtében az amerikai vezető tőzsdeindexek is negatív tartományban zárták a keddi kereskedési napot.

Az Alphabet és a Microsoft is az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredményeket hozott nyilvánosságra, az elkövetkező napok során tovább fokozódnak az izgalmak, az Amazon, az Apple és a Meta Platforms is a héten fogja nyilvánosságra hozni negyedéves jelentését. A Big Tech részvények mozgása kihat a piac egészére.

A Dow Jones Market Data adatai szerint a Big Tech részvények súlya az S&P 500 benchmark index összetételében 23 százalék, az 5 vállalat piaci kapitalizációja durván 7.5 billió dollár. Az érintett részvények árfolyamában történő elmozdulás a piac egészét is megmozgathatja.

A várakozásokon alul teljesített a két technológiai óriás

Az Alphabet a tegnapi tőzsdezárást követően az előzetesen becsültnél némileg gyengébb negyedéves eredményekről számolt be. Az Alphabet árbevétele a tavalyi év azonos periódusához képest 13 százalékkal nőtt meg, 69.8 milliárd dolláron alakult. A konszenzusos elemzői becslés 69.9 milliárd dolláros árbevételről szólt. A társaság nyeresége 15.6 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, 16 milliárd dolláros, részvényenkénti 1.21 dolláros nyereséget tudott felmutatni az Alphabet. A FactSet adatai szerint az elemzők előzetesen részvényenkénti 1.27 dollár nyereséggel kalkuláltak. 2022 első negyedévében is csökkent a társaság nyeresége, 2015 óta ez az első alkalom, hogy két egymást követő negyedéven keresztül visszaesett az Alphabet nyeresége.

Az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredmények ellenére a tőzsdezárást követően közel 3 százalékos pluszba fordult az Alphabet. A rendes kereskedési időt 2.56 százalékos mínuszban zárta a részvény, 2022-ben több mint 27 százalékos mínuszban van az Alphabet, az elmúlt 1 év alatt pedig 24.49 százalékkal csökkent a részvények értéke.

A Microsoft a keddi tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves eredményeit. A társaság árbevétele a tavalyi 46.15 milliárd dolláros szintről 51.87 milliárdosra duzzadt, azonban az előzetes elemzői várakozások 52.38 milliárd dolláros árbevételről szóltak. Az egy részvényre jutó nyereség tekintetében is a várakozásokon alul teljesített a Microsoft, 16.74 millió dolláros, részvényenkénti 2.23 dolláros nyereségről számoltak be. Az elemzők előzetesen részvényenkénti 2.29 dollár nyereséget prognosztizáltak.

A Microsoft 2.68 százalékos mínuszban zárta a keddi kereskedési napot, az eredmények nyilvánosságra hozatalált követően több mint 3 százalékos mínuszba fordult a papír. A Microsoft részvényei idén 25.10 százalékos mínuszban vannak, míg az elmúlt 1 év alatt 12.85 százalékkal csökkent a részvények értéke.

Az elkövetkező napok fókuszában a negyedéves jelentések mellett a Fed lesz. A hét egyik legfontosabb eseménye a Fed kamatdöntő ülése lesz.

(www.shutterstock.com)

A kamatemeléssel kapcsolatosan nagyok az aggályok, jelenleg 75 bázispontos kamatemelést áraz a piac, azonban egyesek 100 bázispontos kamatemelésre spekulálnak. A második negyedévre vonatkozó GDP adatokat csütörtökön hozzák nyilvánosságra, 1.6 százalékos csökkenésről szólnak az előzetes elemzői várakozások. A hét során a kereskedés irányát nagyban befolyásolni fogja a Fed kamatdöntő ülése, a második negyedéves gazdasági adatok, valamint a negyedéves jelentési szezon is. Volatilis napok előtt állnak a tengerentúli börzék.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com