Az Apple nyeresége ugyan csökkent a júniussal lezáródó negyedévben, azonban a technológiai óriás árbevétele növekedni tudott az iPhone-ok iránti nagymértékű kereslet következtében.

Folytatódik a negyedéves jelentési szezon, a technológiai óriások közül az Apple a tegnapi tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál erősebb negyedéves eredményekről számolt be.

Az Apple árbevétele tovább nőtt a júniussal lezáródó harmadik negyedév során, az iPhone-ok iránt meglepően nagy volt az érdeklődés, a Mac-ek eladási számai azonban meredeken visszaestek.

A technológiai óriás árbevétele 83 milliárd dollárosra duzzadt a tavalyi év azonos periódusában elért 81.4 milliárd dolláros szintről. A globális ellátási láncból fakadó problémák eredménycsökkentő hatása 4-8 milliárd dollárra tehető. A FactSet adatai szerint az elemzők előzetesen 82.8 milliárd dolláros árbevétellel kalkuláltak. Luca Maestri CFO a negyedéves eredmények kapcsán elmondta, hogy „a harmadik negyedéves eredményeink demonstrálják, hogy a kihívásokkal teli gazdasági környezetben is hatékonyan működik a vállalatunk.”

(www.shutterstock.com)

Az Apple nyeresége némileg csökkent tavalyhoz képest, 19.4 milliárd dolláros, részvényenkénti 1.20 dolláros nyereségről számolt be a vállalat. 2021 azonos periódusában 21.7 milliárd dolláros, részvényenkénti 1.30 dollár nyereséget mutatott fel az Apple. Az elemzői várakozásokat azonban felül tudta múlni az Apple, a konszenzusos becslés részvényenkénti 1.16 dollár nyereségről szólt.

Meglepően nagy volt a kereslet az iPhone modellek iránt, az okostelefonok eladásából 40.67 milliárd dolláros árbevétele származott az Apple-nek. Tavaly ilyenkor 39.57 milliárd dolláros árbevételük keletkezett, az elemzők előzetesen 38.59 milliárd dollárral kalkuláltak.

A Mac modellek kevésbé voltak kapósak, 7.38 milliárd dolláros árbevétel keletkezett a szegmensből, az iPad-ek eladásából 7.22 milliárd dolláros árbevételre tett szert az Apple. Az elemzői várakozások a Mac-ek kapcsán 8.74 milliárd dolláros árbevételről szóltak, míg az iPad-ek kapcsán 6.85 milliárd dolláros árbevételt becsültek.

Az Apple 0.36 százalékos emelkedést követően 157.35 dolláron zárta a csütörtöki kereskedési napot. A negyedéves jelentés publikálását követően a zárás utáni after-marketben több mint 3.5 százalékos pluszba fordult a részvény. Az Apple részvények értéke idén 11.39 százalékkal csökkent.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com