A Nike-nak az elmúlt időszakban számos nehézséggel kellett szembenéznie, a Goldman Sachs szerint ezek a problémák csak ideiglenesek.

A Nike Inc. az ellátási láncból fakadó problémákon túl még a pamut árának drasztikus áremelkedésével is meg kell birkóznia, mindezek ellenére a Goldman Sachs elemzői 172 dolláros célár mellett vételre ajánlják a papírt.

„A Nike jelenleg számos nehézséggel küzd, de úgy véljük, hogy a Nike jó helyzetben van ahhoz, hogy leküzdje ezeket a nehézségeket és megerősítse vezetőpozícióját a szegmensben.” áll a Kate McShane által vezetett csapat elemzésében.

A Nike főleg a koronavírussal összefüggésbe hozható problémákkal szembesül. Vietnamban számos gyár ideiglenes leállásokra kényszerült a magas fertőzöttségi arányok következtében, a pamut ára drasztikusan emelkedik. A Goldman elemzői szerint a fontos alapanyag augusztusban 45 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.   

A világ első számú edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártójának részvényei több mint 10 százalékot estek az augusztusi 174.38 dolláros csúcsról. Ennek ellenére a Nike 10.48 százalékos pluszban van idén, míg az S&P 500 16.18 százalékkal erősödött 2021-ben. Az elmúlt egy év alatt több mint 20 százalékkal nőtt a Nike részvények értéke.

A Nike legutoljára 2015-ben és 2016-ban teljesítette alul az S&P 500 indexet, 2018-ra azonban már új csúcsokat tudott dönteni a Nike.

„Úgy gondoljuk, hogy még mindig van upside potenciál a részvényben. A Nike-ra valószínűleg pozitív hatással lesz az élet normális kerékvágásba való visszatérése.” -írta Goldman.

A FactSet adatai szerint a Nike várhatóan december 23-án publikálja negyedéves eredményeit.

Az amerikai székhelyű vállalatot Nikéről, a győzelem görög istennőjéről nevezték el.