A hétfői eladási hullámot követően megnyugtató lehet a JPMorgan és a Goldman optimizmusa az S&P 500 jövőjét illetően.

A hétfői eladási hullámot követően kedden felpattant az amerikai részvények túlnyomó többsége, ezzel mérsékelték hétfői veszteségeiket. A JPMorgan Chase és Goldman Sachs optimizmusa az S&P 500 jövőjét illetően némileg megnyugtató lehet a pánikoló tőzsdei szereplőknek.

A Goldman által publikált grafikonon jól látszik, hogy a bank szerint 2022-ben az S&P 500 megközelítheti a lélektani 5000 pontos határt, természetesen feltételezve, hogy nem terjednek el a koronavírusnak még súlyosabb variánsai, nem áll le Kína hatalmas gazdaságának a motorja és a jegybankok sem húzzák be vészféket túl korán.

A JPMorgan vezető stratégája, Marko Kolanovic alig egy hete módosította pozitívan az S&P 500 indexre vonatkozó kilátásait, az év végére 4700 pontos szintet vár, 2022-ben pedig a bechmark index átlépheti a lélektani 5000 pontos szintet is.

Kolanovic és csapata a hétfői beszakadás hátterében alacsony likviditást, túlzott kockázatvállalást és nagymértékű túlreagálást lát. Kolanovic elmondta, hogy a hétfői visszahúzódás ellenére is, a hosszú távú fundamentális alapokon fekvő tézisük változatlan maradt, a visszahúzódásra vételi lehetőségként tekintetnek.  „Amennyiben a koronavírus helyzet tovább enyhül, 2022-ben is erős momentum hatásra számítok.” mondta el Kolanovic.

A The Market Ear blog a JPMorgan Chase grafikonjára reagálva arról számolt be, hogy szerintük a közeljövőben még jobb beszálló pontok alakulhatnak ki. A múltbéli adatok alapján szeptember egyébként is gyenge hónapnak számít az amerikai tőzsdéken. 1928 óta az S&P 500 átlagos hozama szeptemberben -0.99 százalékos csökkenés, historikus adatok alapján az S&P 500 index átlagosan szeptemberben teljesít a leggyengébben, ezt követően pedig májusban.

Az S&P 500 kedden a kereskedési korai szakaszában közel 40 pontos pluszban is járt, ám végül az index lefordult és 3.54 pontos csökkenést követően 4354.19 ponton zárta a napot, ezzel az index még mindig az 50 napos mozgóátlaga alatt tartózkodik.

Forrás: MarketWatch