Hullámzóan alakult a csütörtöki kereskedési nap, végül a tegnapi tőzsdezárásra pozitív tartományba fordult mindhárom amerikai vezető tőzsdeindex.

Csütörtökön a befektetők figyelmét a Federal Reserve júliusi ülésének jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala kötötte le. A befektetők az enyhülő inflációs nyomás hatására lazább monetáris politikára számítanak a Fed részéről, azonban elképzelhető, hogy a piac túl hamar árazta be a monetáris enyhítést. A jegybank legközelebb szeptemberben tart kamatdöntő ülést, júliusban 75 bázisponttal emelték meg az irányadó kamatlábat, szeptemberben 50 bázispontos kamatemelést prognosztizálnak az elemzők.

A jegyőzkönyvből kiderült, hogy a Federal Reserve tisztviselői egyetértenek azzal, hogy az infláció leküzdéséhez lassítani kell a gazdaságot, a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez akár az előzetesen vártnál nagyobb mértékű szigorításra is sor kerülhet. A piacok némileg meglepően kifejezetten pozitívan reagáltak a Fed üzenetére, rendkívül hullámzóan alakult a tegnapi kereskedési nap, azonban a tőzsdezárásra emelkedést tudott felmutatni mindhárom amerikai vezető tőzsdeindex.

A szerdai gyengélkedést követően ismét zöld napot zártak a tengerentúli mutatók

A Dow Jones Ipari Átlag a csütörtöki kereskedési nap túlnyomó részét negatív tartományban töltötte, nem sokkal a tőzsdezárás előtt azonban pozitív tartományba fordult az index. A Dow Jones index 18.72 pontos, 0.06 százalékos minimális emelkedést követően 33 999.04 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot.

Az S&P 500 hullámzóan teljesített tegnap, többször is negatív tartományba bukott az index, végül 9.70 pontos, 0.23 százalékos erősödést követően 4 283.74 ponton zárta a hét negyedik kereskedési napját az S&P 500. Korábbi cikkünkben is foglalkoztunk vele, hogy az S&P 500 rallyjának a 200 napos mozgóátlag sikertelen áttörése vethet véget.

A keddi kereskedési nap során az S&P 500 árfolyama érintette a 200 napos mozgóátlag vonalát, majd visszahúzódott. Az elkövetkező napok során az S&P 500 újra megkísérelheti áttörni a technikai szintet, azonban a 200 napos mozgóátlag sikertelen áttörése megfordíthatja az uralkodó trendet. A 200 napos mozgóátlag egyik funkciója a hosszú távú trend meghatározása, a mozgóátlag alatt bearish, fölötte bullish a hosszútávú trend. A 200 napos mozgóátlag népszerűségének köszönhetően támaszként és ellenállásként is jól funkciónál. Az S&P 500 200 napos mozgóátlaga jelenleg 4 322.91 ponton áll.

A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 27.22 pontos, 0.21 százalékos pluszban zárt tegnap. A júniusi lokális mélypontról látott éles felpattanás ellenére továbbra is a Nasdaq Composite van a legnagyobb mínuszban idén a három amerikai vezető tőzsdeindex közül, jelenleg 17.13 százalékos mínuszban áll az index.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com