Az országok megélhetési válsága közepette további nyomást jeleznek előre 2023-ban is a szakértők

Miközben az Egyesült Királyság harcol a mindennapi megélhetésért, az iparági szakértők arra számítanak, hogy az élelmiszerárak továbbra is emelkedni fognak és a csúcspontot csak 2023-ban fogják elérni. A háború okozta ellátási zavarok, illtetve a hiány, az invázió befejeztével sem fog tudni azonnal helyreállni. Az új terméseknek legalább egy év kell majd, az enyhülés csak ezután kezdődhet. Több ország is már elviselhetetlen élelmiszerárakat jelentett be.

(www.shutterstock.com)

Az IGD (élelmiszer-forgalmazási intézet) kutatása szerint, az Egyesült Királyságban az élelmiszer-infláció valószínűleg a csúcsokat ezen a nyáron éri el, 15 százaléknál. Rossz hír, hogy magas szinten marad a következő évben is. Ez miatt aztán több család is csökkentette a megvásárolt élelmiszerek mennyiségét, illetve egyes családok más helyek után néztek az olcsóbb számlák reményében.

Ukrajnai termelés kiesése

A covid-19 világjárványt és Oroszország ukrajnai invázióját követően számos élelmiszer-és italgyártó költségei emelkedtek az ellátás és a munkaerő folyamatos hiánya miatt. Ukrajna, aki a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre, körülbelül csak 21 millió tonna búzát tudott termelni ebben az évben. Az előző öt évhez képest ez 23 százalékkal kevesebbet jelent.

(www.shutterstock.com)

Amerika sem ússza meg a szórást

Az alacsonyabb jövedelmű amerikai családok számára ez a helyzet különösen aggasztó. Az egekbe szökő élelmiszerárak különösen károsak számukra. Az elmúlt kilenc hónapban az előző évhez képest az élelmiszerárak emelkedése meghaladta a 4 százalékot. Az élelmiszerárakat a munkaerőhiány és a kormányzati beavatkozások is súlyosbítják, amelyek visszatartják a munkát és növelik a munkaerőköltségeket.

Törökország elképesztő árai

Törökország inflációs rátája 1998 óta nem volt ilyen magas, és az élelmiszerárak majdnem megduplázódtak az egy évvel ezelőtti értékekhez képest. Az infláció a múlt hónapban 78,6 százalékra ugrott a májusi 73,5-ről. A török infláció a múlt évben kezdett el emelkedni a központi bank kamatcsökkentési lépése után. A valutájuk tavaly az értékének 44 százalékát elveszítette, és idén is mintegy 20 százalékos mínuszt gyűjtött már össze. Nagyrészt a kormány szokásostól eltérő gazdaságpolitikája és annak a fogyasztói és befektetői bizalomra gyakorolt hatása miatt történtek a hirtelen változások.

Forrás: ahvalnews.com; heritage.org; grocerygazette.co.uk

Címlapkép: Shutterstock