Tajvan visszavág – katonai gyakorlatokba kezdett a szigetország.

Folyamatos a feszültség az orosz-ukrán háború és a Kína-Tajvan konfliktus miatt. Tajvan visszavágott az eddigi katonai gyakorlatok miatt, és most rajtuk volt a sor, hogy megmutassák erejüket. A szerdai napon tankok dübörögtek és vadászgépek zúgtak a szigetország felett. Kína saját területeként tekint a szigetországra, azonban Tajvan elutasítja Kína szuverenitási igényeit. Többször hangsúlyozták, hogy nyugodtan reagálnak Kína tevékenységeire, hiszen nem akarnak háborút, azonban szükség esetén meg fogják védeni magukat. A szárazföldi harci készültség kiképzése a fegyveres erők alapvető kötelessége. Tajvan fegyveres erői jól felszereltek, de eltörpülnek Kína ereje mellett. Tsai Ing-Wen elnök elrendelte a modernizációs programot, és prioritássá tette a védelmi kiadások növelését. A feszültség tehát fokozódik, és most már Tajvan szigetén is fegyverek ropogása hallható, amint a katonai gyakorlataikat végzik.

(www.shutterstock.com)

Az ukrán háború kitörése óta nem találkoztak

Xi és Putyin várhatóan először fog találkozni az orosz-ukrán háború megkezdése óta. Jövő héten találkoznak Üzbegisztánban, hogy Peking és Moszkva fokozza a gazdasági együttműködést a Nyugat által bevezetett szankciókkal szemben. A találkozó a Kína és Oroszország közötti kapcsolatok elmélyítésének legújabb jele, miután határok nélküli barátságot hirdettek a növekvő gazdasági kihívások enyhítésének érdekében. A kínai vezetőnek várhatóan ez lesz az első tengerentúli útja a járvány kezdete óta. Oroszország gazdaságát széles körű szankciók súlytották, és a GDP-je 4 százalékkal esett vissza a második negyedévben. Kína gazdasága szintén súlyos megterhelésnek van kitéve az ultraszigorú zéró-covid stratégia miatt, amely továbbra is elrendeli a lezárásokat és a határellenőrzéseket. Kapcsolatuk várhatóan tovább mélyül közötti közelgő csúcstalálkozóval. Ez leginkább a szilárd politikai bizalomnak és a gazdasági komplementaritásnak köszönhető.

A makrokörnyezetben tehát továbbra is szörnyű állapotok uralkodnak. Csak idő kérdése, hogy újabb konfliktusok alakuljanak ki.

(www.shutterstock.com)

Forrás: aljazeera.com; reuters.com

Címlapkép: Shutterstock