A világnak folytatnia kell a kőolaj és földgáz kitermelését a civilizáció fenntartása érdekében, ugyanakkor fenntartható energiaforrásokat is ki kell fejlesztenie – mondta a Tesla alapítója, Elon Musk hétfőn egy norvégiai konferencián újságíróknak.

“Realisztikusan úgy gondolom, hogy rövid távon szükségünk van az olajra és a gázra, mert különben a civilizáció összeomlik” – mondta Musk a déli Stavanger városában tartott energetikai konferencia margóján. Arra a kérdésre, hogy Norvégiának folytatnia kellene-e az olaj- és gázfúrásokat, Musk azt mondta: “Úgy gondolom, hogy jelenleg indokolt a további kutatás”. “Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világ valaha is szembenézett, a fenntartható energiára és a fenntartható gazdaságra való áttérés” – mondta. “Ez néhány évtizedet vesz igénybe”.

Szerinte az északi-tengeri tengeri szélenergia-termelés, helyhez kötött akkumulátorokkal kombinálva, kulcsfontosságú energiaforrássá válhat. “Erős, fenntartható energiaforrást biztosíthatna télen” – mondta. A születési rátával kapcsolatos aggodalmának is hangot adott, megismételve a múlt hét végén Twitter-bejegyzésben tett megjegyzéseit a “népesség összeomlásának” veszélyéről. “Az egyik kevésbé nyilvánvaló dolog, ami miatt aggódom, a születési ráta, és úgy gondolom, fontos, hogy az embereknek elég gyerekük legyen a civilizáció fenntartásához, hogy ne fogyjunk el” – mondta Musk.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/29/elon-musk-says-world-still-needs-oil-and-gas.html