A keresleti félelmek legyűrték az OPEC kijelentését, a piacra visszatért az aggodalom

Hét hónapja nem látott mélységben a nyersolaj. A szerdai kereskedés során egészen a kritikus 90 dolláros szint alá süllyedt a Brent árfolyama. A piacra visszatért az aggodalom a további kamatemelések és a covid-19 lezárások miatt, amelyek mind gyengítik az üzemanyagkeresletet. Újra felütötte fejét a gazdaságok lassulása és a recesszió is. Ezzel megfordították a kétnapos ralit, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kijelentése okozott. Meghúzták ugyanis a váratlant, és 2020 óta először csökkentettek kibocsátási céljukon. Ezen tervek hatottak a piacokra, és pánikot eredményeztek. Az árfolyam feljebb is szökött, azonban nem volt hosszú életű gyarapodás. Két nap múlva már több, mint fél éve nem látott szintre került egy hordó árfolyama. Várható tehát további csökkenés a benzinkutakon is, azonban az ottani értékek csak késleltetve csökkennek majd a hordók árfolyamához képest. Kína enyhített néhány intézkedésén, de meghosszabbította a kijárási tilalmat Csengtuban, ami tovább növelte az aggodalmakat. Továbbá a magas infláció és a kamatemelések is hatással vannak az olajkeresletre. Az Európai Központi Bank várhatóan a holnapi találkozóján erős kamatemelést fog bejelenteni.

Pénteken újabb csökkenés várható a hazai kutakon

A literenkénti árfolyam a benzin esetében bruttó 7 forinttal fog csökkenni a hét utolsó napján. Ami a gázolajat illeti, ennek több mint dupláját, bruttó 15 forintot fog veszíteni értékéből. A hazai árak továbbra is 480 forinton lesznek korlátozva, hiszen a többszörös csökkenés ellenére a piaci árak még mindig jóval magasabbak a hatósági áraknál. A 95-ös benzinért literenként 649,9, a gázolajért pedig 773,9 forintot kell majd fizetni.

(www.shutterstock.com)

A dollár folyamatos erősödése

A vírus terjedése és a recessziós félelmek mellett a dollár erősödése a harmadik erős faktor, amely nem hagyja, hogy az OPEC bejelentésének hatása legyen a piacokon. A dollár index már a 110-es szint felett jár, drágítva ezzel a más valutákkal rendelkezők számára az olajat.

Forrás: reuters.com; vg.hu

Címlapkép: Shutterstock