A benzinárstop kérdése – az autósok figyeljenek egy karnyújtásnyira van az olcsóbb üzemanyag

A hétfői napon további csökkenést láthattunk a fekete arany piacán, meghosszabbítva az eddigi veszteségeket. A medvék igazi vérfürdőt rendeztek, a Brent árát egészen 82,86, míg a WTI árfolyamát 76,81 dollárig tolták le. Amióta június elején beszakadt az olajár és a piac lejtmenetbe kapcsolt, a fekete arany 40 dollárt veszített értékéből. Az üzemanyagárak is folyamatosan csökkentek, azonban a jelenlegi értékvesztés, úgy, mint eddig is, késleltetve fog jelentkezni a töltőállomásokon. Az autósok viszont megkönnyebbülhetnek, az enyhülésnek nincs még vége. Bár az üzemanyag literenkénti ára régóta csökken, még mindig komoly magasságokban tartózkodik az elfogadott értékekhez képest.

down
(www.shutterstock.com)

A magyar kormány által bevezetett árstop továbbra is megállja a helyét

Bár folyamatosan veszít értékéből a nyersolaj, amelyet az OPEC országok rossz szemmel követnek, hiszen nagy nyereségektől esnek el, a benzin és a gázolaj értéke továbbra is jóval a kormány által befagyasztott 480-as szint felett tartózkodik. Az autósok tehát még élvezhetik a rendeletből származó előnyöket, azonban a keresleti kilátások egyre rosszabbak, és a recessziós félelmek is nagyon erősek. A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén még ennél sokkal lejjebb is mehetnek majd az árak, hiszen a gazdaságok lassulóban vannak, és egy válság ezt csak felerősítené.

Elképesztő változások – Magyarországon, a nyersolaj komoly csökkenése ellenére emelkedik az üzemanyagár

A magyar kutakon ezen a héten egy kisebb emelkedés figyelhető majd meg, hiszen az olajnak is volt szeptember elején egy enyhe erősödése. Köztudott, hogy a kutakon tapasztalt árfolyam csak részben, bizonyos idő elteltével követi le a nyersolaj árfolyamát. Szerdán a gázolaj piaci ára hat forinttal fog emelkedni, ezzel ellensúlyozva a múlt heti csökkenést. Szerdától egy liter gázolaj 735 forint lesz, míg a benzin piaci ára változatlanul 642 forint marad. Nagy segítség az autósoknak, hogy a 480 forintos hatósági árak az év végéig érvényesek maradnak a magánszemélyek számára.

(www.shutterstock.com)

A dollár átütötte a plafont

A nyersolaj rossz teljesítményét a dollár rekordmagassága is előidézte. A dollár index a hétfői napot már a 104-es szint felett zárta. Ezzel több, mint 20 éve nem látott magasságba került.

Forrás: reuters.com; vezess.hu

Címlapkép: Shutterstock