A szerdai napon újabb komoly gyarapodást jegyzett az olajár, nyomás alá kerülhetnek az autósok

A kutakon tapasztalt üzemanyagárak bár késleltetéssel, de nagyban tükrözik a nyersolaj árfolyamának mozgásait. Az elmúlt hónapban május óta nem tapasztalt zöld gyertya alakult ki a havi grafikonon. Az emelkedés lassan átszivároghat a benzinkutakra is. Sajnos azonban ott már most is fájdalmasan magas árfolyamok várják az autósokat. A magyarországi kutakon ezen a héten eltérő irányú változásokat tapasztalhatunk. A változás pénteken várható. A gázolaj árában szignifikáns, bruttó 20 forintos csökkenést tapasztalhatunk. Ezzel szemben a benzin árfolyama tovább emelkedik, bruttó 7 forinttal, jelezte a holtankoljak.hu. A gázolaj piaci átlagára a hazai benzinkutakon a változás után beesik literenként 800 forint alá, értéke 796 forint lesz. A 95-ös benzin viszont már 679 forintba fog kerülni literenként. A kedvezményesen tankolóknak továbbra is a hatósági árak vannak érvényben, amelyekről még szeptember közepén jelentette be a kormány, hogy december 31-ig meghosszabbítja az élelmiszerárstoppal együtt.

(www.shutterstock.com)

A Fed döntése előtt még ralizott egyet az olaj

A két referenciaérték a Fed bejelentése előtt majd 2 százalékos profitra tett szert, azonban ennek egy részét le is adta a kereskedési időszak végére. A Fed újabb 75 bázispontos emelés mellett döntött, amely megegyezett a piaci várakozásokkal. A döntés előtt a WTI már 90 dollár felett járt, azonban a nap végére visszahúzódott e kritikus szint alá. A Brent értéke 95 dollár felett van a nap végi enyhülés ellenére is.

Úgy néz ki, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének döntése egyelőre erősebbnek bizonyul, mint a keresleti kilátások által táplált aggodalom. Az újabb kamatemelés tovább erősítette a recessziós aggodalmakat is, amely természetesen az olaj árfolyamára nyomást helyezett, ennek ellenére a napot pozitív tartományban zárták a referenciaértékek. Továbbra is volatilis napokra lehet számítani. Rengeteg mozgatórugó van a piacon, egyelőre viszont úgy néz ki, hogy erősebbnek bizonyulnak a bikák. Jelenleg az OPEC által belőtt intervallum kellős-közepén járunk, így a csoport meg lehet elégedve a helyzettel. Bár a mai napot mínuszban kezdte a piac, továbbra is magas értékekről beszélhetünk.

Forrás: penzcentrum.hu

Címlapkép: Shutterstock