Ilyen alacsonyan a háború kirobbanása óta nem volt az olajár

Ahogy változik az olaj árfolyama, úgy követi le azt az üzemanyagkutakon észlelt érték is. A fekete arany eddigi csökkenését a recessziótól való félelem és a kínai gazdaság gyengélkedése okozta. Ezek akkora hajtóerők voltak, hogy még egy kínálati hiányban szenvedő piacon is el tudtak érni csökkenést. A gazdaságok lassulása azt jelenti, hogy a kereslet is csökkenni fog. Ezzel szemben azonban vannak feltevések, melyek szerint a magas gázárak, amelyek az oroszokat ért szankciók miatt vannak, arra késztethetik az ipari fogyasztókat, hogy váltsanak inkább olajra. Németországban a múlt héten például két erőműben is újraindították az olajégető egységet annak érdekében, hogy csökkentse az ország gázfogyasztását, felkészülve ezzel a télre. Augusztus 1-jén Európában a földgáz értéke 199 dollár volt, ami alacsonyabb, mint a márciusban elért csúcs, de sok gázfogyasztó számára még mindig megfizethetetlenül drága.

A gázhoz hasonló cipőben jár a nyersolaj is

Az olaj hordónkénti értéke már a háború kirobbanása óta nem volt ilyen alacsonyan. Bár az amerikai üzemanyagárak is már lassan két hónapja csökkennek, az elégedettség még nem lehet teljes. Még ennyi csökkenés után is túlságosan magasan vannak az elfogadott értékekhez képest. Az eheti gyengélkedés okozója, hogy a kereskedők aggódtak az év későbbi gazdasági recessziójának lehetősége miatt, amely romba döntené a keresletet. Ez megkönnyebbülést jelenthet az olyan nagy fogyasztói nemzetek számára, mint az Egyesült Államok és Európa országai, amelyek már többször is arra kérték a termelőket, hogy növeljék exportjukat a szűkös ellátás és az inflációs nyomás ellensúlyozása érdekében.

A hosszú táv egyelőre még ködös, azonban rövid távon a recessziós félelmek és a szigorú zéró-covid politika a világ két legnagyobb gazdaságában a kereslettel kapcsolatos kilátásokat továbbra is a negatív oldalon tartja.

Az Brent árfolyama a pénteki kereskedés során enyhe gyarapodást tudott elérni, csak úgy, mint a WTI. Mindkét referenciaérték körülbelül 0,50 százalékot tudott gyarapodni, ennek ellenére viszont mindketten fontos szintek alatt maradtak. A WTI 88,95 dollárnál jár az írás pillanatában, míg a Brent jegyzése hordónként 94,53 dollár.

Forrás: cnbc.com