Christian Bruch, a Siemens Energy vezérigazgatója hétfőn kijelentette, hogy nincs műszaki indok arra, hogy Oroszország megtagadja a kulcsfontosságú Északi Áramlat-1 gázvezetékhez szükséges turbina szállítását.

Hozzászólása a Németország és Oroszország közötti patthelyzet közepette hangzott el egy olyan berendezés miatt, amely a Kreml szerint hátráltatja az Európába irányuló gázszállításokat. A német Siemens Energy, amely berendezéseket szállít az energiaipar számára, azt állítja, hogy készen áll a turbina Oroszországba történő visszaküldésére, miután Kanadában karbantartási munkálatokat végzett. Moszkva azonban azt állítja, hogy a Kreml ukrajnai támadása után Kanada, az Európai Unió és Nagy-Britannia által bevezetett gazdasági szankciók megakadályozták a turbina visszaszállítását. Oroszország azt állítja, hogy dokumentumokra van szüksége annak igazolására, hogy a turbina nem tartozik a nyugati szankciók hatálya alá.

Németország vitatta ezt az érvelést, mondván, hogy a berendezést nem érintik a szankciók, és azzal vádolta Oroszországot, hogy politikai okokból nem tartja be a szerződéseit. Oroszország a közelmúltban az EU legnagyobb gázinfrastruktúráját jelentő Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül az Európába irányuló gázszállításokat kapacitásának mindössze egyötödére csökkentette. Moszkva többször is tagadta, hogy fegyverként használná a fosszilis tüzelőanyag-ellátást. Egyelőre nem tudni, hogy az Északi Áramlat-1 gázáramlása mikor és mennyi idő múlva tér vissza a normális szintre. “Valószínűleg ez az egyik leghíresebb turbina a világon” – mondta Bruch hétfőn, miközben a vállalat mélyebb nettó veszteségre figyelmeztetett az oroszországi szerkezetátalakítás miatt.

“Miért van rá szükség? Ez egy normális karbantartási folyamat, amit itt végzünk. Tehát hat egység van telepítve Oroszországban, öt működik normálisan, és van egy tartalék egység, amely a karbantartási központ és az üzemeltetés között rotál a világban – és ez az az egy egység, amelyre a Gazprom vár” – mondta Bruch. “Ez még mindig Németországban van, és mi már előkészítettünk minden importpapírt Oroszországba, de nyilvánvalóan szükségünk van bizonyos importinformációkra az orosz ügyféltől, ami még nem történt meg” – tette hozzá. Bruch elmondta, hogy a Siemens Energy minden nap tárgyal a Gazprommal, de a turbina még nem kapott engedélyt a szállításra.

‘Más okok is lehetnek’

“Ahogy mindig is mondtuk, és ezt csak alá tudom húzni, nem tudjuk összeegyeztetni a közvetlen következményeket eme egyetlen tartalék turbina és a gázellátás szüneteltetése között, de ez tényleg a Gazpromon mint megrendelőn múlik. Egyelőre [még] nincs pontos időzítésünk arra vonatkozóan, hogy mikor szállítható a turbina Oroszországba” – mondta Bruch. Hozzátette, hogy a turbina cseréje szeptemberben esedékes, “tehát egyelőre semmi késedelemmel nem kell számolni. És nyilvánvalóan [vannak] más turbinák is, amelyek felújítása szintén várható, de egyelőre nincs jelentősebb bejelentésünk arról, hogy bármilyen üzemzavar lépett volna fel. És ezért nem tudom összeegyeztetni a műszaki okot a gázellátással”. “Lehetnek más okok is – és ez az, ahol nem igazán tudok nyilatkozni” – tette hozzá. Egyes energetikai elemzők szerint Oroszország a turbinával kapcsolatos patthelyzetet ürügyként használhatja arra, hogy végleg leállítsa az Európába irányuló gázszállítást.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/08/russia-gas-siemens-energy-ceo-says-turbine-dispute-is-not-our-fault.html