Több mint két és fél százalékkal nőtt a kőolaj ára arra a csütörtöki bejelentésre, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők (OPEC+) megállapodtak a tavaly jelentősen visszafogott termelésük fokozatos növeléséről a májustól számított három hónapban – adta hírül a távirati iroda.
Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,63 dollárral (2,60 százalékkal) 64,37 dollárra nőtt, a nyugati féltekén irányaó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 1,76 dollárral (2,97 százalékkal) 60,94 dollárra emelkedett 18.30-ra.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, köztük Oroszország tavaly áprilisban a termelésük napi 9,7 millió hordós csökkentéséről állapodott meg, ami a világ 2019-es olajfelhasználásának mintegy 10 százaléka volt, mert a pandémia miatt visszaesett a globális olajkereslet, és jelentősen csökkent az energiahordozó ára. Decemberben már napi 500 ezer hordó termelésnövelésről határoztak a kereslet élénkülésére, és arról is döntöttek, hogy havonta egyeztetnek a termelés nagyságáról. Ezután január elején Szaúd-Arábia azt közölte, hogy egyoldalúan napi mintegy 1 millió hordóval csökkenti a termelését februárban és márciusban.

Az OPEC+ legutóbbi, márciusi ülésén úgy döntöttek, hogy az áprilisi termelésen nem változtatnak.

A megbeszélésen azonban már arról született megállapodás, hogy a 23 országot tömörítő OPEC+ májusban és júniusban egyaránt napi 350 ezer hordóval, júliusban pedig napi 450 ezer hordóval növeli a kitermelését az élénkülő kereslet kielégítésére.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a találkozó során azt mondta, hogy várakozásai szerint idén napi 5-5,5 millió hordóval nő a globális olajkereslet.