Látványos emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedési napot az amerikai vezető tőzsdeindexek, a nemesfémek és az olaj piacán is volt minek örülni.

Az amerikai infláció az előzetesen vártnál alacsonyabb szinten alakult. 7.75 százalékos volt az áremelkedés mértéke októberben a tengerentúlon, az előzetes elemzői várakozások 8.1 százalékról szóltak. Az előzetesen vártnál alacsonyabb infláció következtében a piaci szereplők arra számítanak, hogy a Federeal Reserve már decemberben lassíthatja a kamatemelések ütemét.

Az inflációs jelentés hatására csütörtökön a legtöbb vezetődevizával szemben meredek esésbe kapcsolt az amerikai dollár, a tőzsdék pedig intenzív emelkedésbe kezdtek. Szárnyaltak az amerikai vezető tőzsdeindexek, az arany, az ezüst, az olaj és még a kriptovaluták is bezöldültek.

A nemesfémek piacán látványos emelkedést láthattunk a tegnapi nap során. Az amúgy is jó formában lévő arany több mint 2 százalékot ugrott, az ezüst árfolyamában több mint 3 százalékos volt az elmozdulás mértéke.

Az inflációs jelentés publikálását követően az olaj árfolyama is megugrott. A WTI árfolyama 87 dollár fölött is járt, a Brent típusú olaj árfolyama pedig megközelítette hordónkénti 94 dolláros szintet.