A nyersolaj május óta először zárta pozitív tartományban az adott hónapot – drágulás várható a benzinkutakon

A négy hónapon át tartó csökkenés megszakításának, illetve az olajpiacok stabilitásának érdekében az OPEC a koronavírus járvány kitörése óta nem látott mértékben csökkentette kibocsátását. A WTI határidős ügyletek hordónként 86 dollár közelében telepedtek le, ezzel 8,9 százalékos emelkedést regisztrálva a múlt hónaphoz képest. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének ígérete még csak most kezd majd életbe lépni, azonban a piac már elkezdte részben beárazni. Nagy kérdés lesz viszont, hogy ezek után még mekkora változásokat tapasztalhatunk az árakban. Az autósoknak kedvez azonban a világ legnagyobb importőrénél, Kínában tapasztalt koronavírus lezárások. Ez nagyban korlátozza a OPEC döntésére adott heves reakciókat. Ami még visszatarthatja a piacokat egy szignifikáns ralitól az a recesszió. Az OPEC egy amúgy is szűk piacon szűkített, amelyet azzal magyarázott, hogy a recesszió miatt a keresleti kilátások nem a legfényesebbek. Ezen felül természetesen szerették volna felvinni az árakat is a 90-100 dolláros intervallumba. A recessziós félelmek azonban ténylegesen visszafoghatják a döntésük hatását.

Az orosz olaj szankciói érkezhetnek decemberben

Bizonytalan időszak rengeteg mozgatórugóval, így lehetne leírni az év hátralevő részét. Az említett változókon jele van még az is, hogy az Európai Unió decemberben szankciókat szeretne bevezetni az orosz olajra. Ez a kínálatot még a mostaninál is jobban szűkítené. Ez miatt több autós is aggódhat, hiszen a kutakon tapasztalt értékek már így is jóval meghaladják az elfogadható szinteket.

(www.shutterstock.com)

Vitol Group, a világ legnagyobb független olajkereskedője szintén megjegyezte, hogy a társaság az olajigény pusztításának jeleit látja. Az olaj június óta az értékének körülbelül egynegyedét leadta, és a globális gazdasági lassulás, valamint a szűk monetáris politika további aggodalmat szít, fenyegette a keresleti kilátásokat.

A Brent referenciaérték is pluszban zárta a hónapot. A gyarapodás mértéke körülbelül 8 dollár. Ezzel és a mai emelkedéssel együtt a jelenlegi árfolyama már a 94 dollárhoz közelít. Egy biztos, ennyi szignifikáns mozgatórugóval a láthatáron komoly elmozdulásokat és erős volatilitást tapasztalhatunk mindkét irányba.

Forrás: bloomberg.com

Címlapkép: Shutterstock