A hét gazdag ország csoportja pénteken megállapodott az orosz olajexportra vonatkozó árkorlátozási mechanizmus bevezetésére vonatkozó tervről, amellyel a Kreml ukrajnai háborújának finanszírozását és a fogyasztók jobb védelmét kívánják korlátozni az emelkedő energiaárak közepette.

A G-7 országokat képviselő pénzügyminiszterek közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy elismerik, hogy az Európai Unió esetében a 27 országot tömörítő blokk egyhangúságára van szükség. “Célunk a végrehajtás összehangolása az EU hatodik szankciócsomagjának keretében hozott kapcsolódó intézkedések ütemezésével” – fogalmaztak. A kezdeti árplafont “a technikai bemeneti adatokon alapuló szinten” határoznák meg. A G7-ek nyilatkozata hozzátette, hogy az árplafon hatékonyságát és hatását szorosan nyomon követik, és szükség esetén felülvizsgálják. A G-7-et az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Japán alkotja.

A bejelentés előtt Moszkva figyelmeztette, hogy nem ad el több olajat olyan országoknak, amelyek árkorlátot szabnak az orosz energiaexportra, és kijelentette, hogy az ország nyersolajára vonatkozó korlátozás bevezetése a globális olajpiac jelentős destabilizációjához vezetne. A G-7 először júniusban állapodott meg arról, hogy megvizsgálják az orosz kőolajszállítások bizonyos ár felett történő betiltásának lehetőségét. Az energetikai elemzők azonban rendkívül szkeptikusak voltak a javaslat integritását illetően, és arra figyelmeztettek, hogy a politika visszafelé sülhet el, ha az olyan kulcsfontosságú fogyasztókat, mint Kína és India, nem vonják be. Az olajárak a hírre emelkedtek. A Brent nemzetközi referenciaárfolyam nyersolaj határidős jegyzései 94,89 dolláron álltak péntek délután Londonban, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzései 2,8%-kal emelkedtek, illetve 89,10 dolláron álltak.

Az orosz olajra vonatkozó G-7-es árkorlátozásra azért került sor, mert a nyugati gazdasági hatalmak igyekeznek kimeríteni Oroszország hadipénztárát. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az orosz olajexport júniusban napi 250 ezer hordóval, napi 7,4 millió hordóra csökkent hónapról hónapra, ami a legalacsonyabb szint tavaly augusztus óta. A Kreml exportbevételei azonban így is 700 millió dollárral nőttek hónapról hónapra. Az IEA szerint a magasabb olajárak segítettek abban, hogy Oroszország nyersolajexport-bevételei elérjék a 20,4 milliárd dollárt, ami 40%-os ugrást jelent a tavalyi átlaghoz képest.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/02/g-7-nations-back-plan-to-cap-russian-oil-prices.html