Túl gyorsan és nehézségek nélkül jött volna az elmúlt hónapok csökkenése?

Az olajárak az oroszok inváziója után a történelem során még csak egyszer látott magasságokba emelkedtek, mely során elérték hordónként 130 dollárt. Szerencsére ezek nem voltak hosszú életű értékek, de a 120 dolláros szint jó ideig általánosnak volt tekinthető. Mostanra azonban már bekerültek a 100-as szint alá, melynek köszönhetően a kutakon is elkezdtük érzékelni a csökkenő üzemanyagárakat. A WTI szinte minden nyereségét feladta, mióta Oroszország megszállta Ukrajnát. A hét folyamán nagyjából 9,5 százalékot esett, attól tartva, hogy az olajkereslet összeomlik amikor a nyugati nemzetek teljes recesszióba ereszkednek. A csökkenés április óta a legnagyobb heti esésnek számított.

A Biden adminisztráció hatalmas küzdelmet folytatott az árak hűtése érdekében. Többször is kérték a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjait, hogy emeljék a termelésüket. Szaúd-Arábia volt az egyike azon kevés tagnak, akinek volt is szabad kapacitása, azonban elutasították Biden kérését. Az elnök ezután a tartalékok felszabadításával igyekezett javítani a helyzeten, úgy tűnik végül részben ez hozta meg a sikert. Jelenleg néhány olajszakértő azt állítja, hogy a Biden-adminisztráció alacsony benzinkeresleti adatokat állított elő az árak csökkentése érdekében. Míg a Gasbuddy azt állította, hogy a múlt héten 2 százalékkal nőtt a benzin iránti kereslet, az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége 7,6 százalékos keresletcsökkenésről számolt be. Ezen felül még június végén több hétre leállították a jelentéseket, látszólag egy szerver meghibásodása miatt.

(www.shutterstock.com)

Elköszönhetnek a történelmi profitoktól

Hónapok óta a finomítók történelmileg magas finomítási haszonkulcsokat élvezhettek. Júniusban egy hordó gázolaj létrehozása rekordmennyiségű, 68,69 dollárnyi profitot generált. A különbözet pár héttel később a 30-as szint körül telepedett le, ez azonban még mindig közel négyszer magasabb, mint a tavaly év végi 11,83 dollár. Az olajárak összeomlása annyira látványos és váratlan volt, hogy vádak érkeztek az amerikai adatok érvényességét megkérdőjelezve. Bár az üzemanyagárak, ezzel együtt a nemzeti átlagár szignifikánsan tudott csökkenni, a Biden-adminisztráció minden bizonnyal még alacsonyabb üzemanyagárakért küzd majd.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock