Az OPEC kitart a termeléscsökkentés mellett, és további lépéseket tehet a piac egyensúlyának megteremtése érdekében, felülírva a globális recessziós aggodalmakat és a kínai COVID-19 esetszámok emelkedésével kapcsolatos aggodalmakat.

Abdulaziz bin Szalmán szaúd-arábiai energiaügyi minisztert hétfőn az SPA állami hírügynökség idézte, amint cáfolta a Wall Street Journal egy jelentését, amely több mint 5%-os árzuhanást okozott, és amely szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete a termelés növelését fontolgatja.

“A piac pozitívan indult, mivel a szaúdi energiaügyi miniszter tagadta, hogy a termelés növeléséről tárgyalnának. Ez támogatta az árat” – mondta Phil Flynn, a Price Futures csoport elemzője.

A Brent olaj ára a mai nap (kedden) 2%-ot emelkedett 89,2 dollárig, az árfolyam mélypontja 86,98 dollár volt.

A problémák

Az Egyesült Arab Emírségek, egy másik nagy OPEC-termelő tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna az OPEC legutóbbi megállapodásának módosításáról, míg Kuvait azt mondta, hogy nincsenek ilyen tárgyalások. Algéria azt mondta, hogy az OPEC megállapodás “valószínűtlen” felülvizsgálatáról nem volt szó.

Az OPEC, Oroszország és más szövetségesek december 4-én találkoznak, egy nappal az európai és a G7-ek által az ukrajna-orosz invázióra válaszul hozott intézkedések megkezdése előtt.

December 5-én kezdődik az oroszok nyersolaj importjának európai uniós tilalma, valamint egy G7-terv, amely lehetővé teszi a hajózási szolgáltatók számára, hogy segítsék az orosz olaj exportját, de csak erőltetett alacsony árakon.

“Az árkorlátozási politika kritikus kockázata az orosz megtorlás lehetősége, ami az olajpiac számára további bullish sokkhatássá változtatná a helyzetet” – mondta Stephen Innes, az SPI Asset Management ügyvezető partnere egy jelentésben.

Az olajkereslettel kapcsolatos aggodalmak, az amerikai Federal Reserve kamatemelései és Kína szigorú COVID lezárásai fogták vissza az emelkedést.

Peking kedden bezárta a parkokat, bevásárlóközpontokat és múzeumokat, és több kínai városban újraindult a tömeges COVID-tesztelés. A kínai főváros hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a világjárvány legsúlyosabb kihívásával néz szembe, és szigorította a városba való belépésre vonatkozó szabályokat.

Az elemzők most csökkentik Kína év végi olajkeresletére vonatkozó előrejelzéseket.

A későbbiekben a figyelem középpontjában az Egyesült Államok kínálatának legfrissebb heti pillanatfelvételei állnak, amelyek várhatóan azt fogják mutatni, hogy a nyersolajkészletek 2,2 millió hordóval csökkentek.

Forrás: investing.com