Véget ért a három napos rali, a szerdai kereskedést nagy mínusszal kezdte az olaj.

Bár úgy tűnt, hogy az olajpiacok elengedték magukat és megállíthatatlanul törnek majd észak felé, a szerdai kereskedés hatalmas meglepetést okozott.

A Brent árfolyama az elmúlt három napban 8 dollárt emelkedett. Az erősödés még pénteken kezdődött, amikor a lefelé hajtó momentum elveszett és a bikák vették át az irányítást. Ezzel a heti veszteségeket minimalizálták. A szentiment kitartott erre a hétre is és a hétfői, illetve keddi napokon az árak nagyot mentek egészen 117 dollárig.

(www.shutterstock.com)

Szerdán hatalmas szakadék tátongott a fekete arany piacán, amely a keddi napon 117,98 dolláron zárt. A mai kereskedést 113,93-as szinten kezdte, illetve ebből is vesztett hordónként további egy dollárt, mielőtt észbe kaphatott volna. Ami igazán nagy befolyással volt az árakra az a recessziós félelemek, illetve a globális gazdasággal kapcsolatos aggodalmak voltak.

A gazdaságok lassulásával kapcsolatos félelmek ellenére az árak csökkenését korlátozza a szűk kínálat

Támogatás annak köszönhetően érte az olaj árát, hogy a piac továbbra is szűk kínálattal rendelkezik. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete még mindig küzd a kitűzött kvótákkal. Nagy veszteséget okozott az orosz kínálat kiesése, amelynek pótlása két OPEC tag vállára nehezedik. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek két azon tagja a csoportnak, akik még rendelkeznek szabad kapacitással. Ők enyhíthetnének az árakon termelésük növelésével. Az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere, Suhail al-Mazrouei és a francia elnök, Emmanuel Macron megjegyzései azonban kevés pozitív fejleményt sugallanak.

(www.shutterstock.com)

Az olajárak tehát várhatóan 110 dollár felett maradnak, a jelenlegi tényezők szerint. További ellátási zavart okozhatnak a hurrikánok mivel az Egyesült Államokban elkezdődik a nyári szezon. Az elemzők arra is figyelmeztettek, hogy Ecuador és Líbia politikai zavargásai tovább szűkíthetik az ellátást.

Az orosz olajkereskedelem további változásai következhetnek be, hiszen a G7 országok kedden megállapodtak abban, hogy feltárják az orosz olajárak korlátozását. Ezzel további készleteket engednének a piacra, miközben megfékeznék Moszkva bevételeit.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock