A fekete arany árfolyama újra délnek tart, a bikák ereje egyre kisebb.

Múlt héten kisebb pánik kapta el a nyersolaj piacokat, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete csökkenteni fogja újra a termelését. Ezt a kijelentést azért tették, hogy az alacsony értékeken emeljenek, hiszen hatalmas profittól estek el, mióta medvepiacba tértünk át még június közepén.  Meg is lett a következménye, a recessziós félelmeket elnyomta a kínálati hiány és a Brent értéke 92 dollárról 102-re emelkedett. Gond nélkül lépte át a kritikus 100-as szintet. Az üzemanyagárak is elkezdtek újra emelkedni a kutakon, a hosszan tartó folyamatos enyhülés után.

Ez a hét azonban egy teljesen más képet fest, a Brent értéke kedd óta 8 dolláros mínuszban van, míg a WTI is hasonló mértékben csökkent. Ha a napi grafikont nézzük, 3 korrekciót láthatunk a június közepe óta tartó medvepiacon. Az elsőnél még 120, a másodiknál már csak 110, a mostani utolsónál már csak 102 dollárig tudták visszanyomni az árfolyamot a bikák. Közel vagyunk újra az elmúlt félév legalacsonyabb értékeihez. A Brent olaj jelenleg hordónként 94 dollárba kerül, míg a WTI ennél jóval alacsonyabb 88-as szint körül mozog. Abban az esetben tehát ha ezeket szinteket megtartja az olaj, akkor 2023-ban emberségesebb árakkal találkozhatunk majd.

Az olajárak ebben az évben már stabilak lesznek az elemzők szerint, bár 2023-ban még tovább csökkenhetnek

A globális olajárak az orosz-ukrán háború kitörése után hordónként több, mint 120 dollárra emelkedtek, de az elmúlt hetekben a 100-as szint alá csökkentek. Az elemzők szerint ennyi volt a csökkenésből erre az évre, a volatilitás most már kissé enyhülni fog. Az elemzők elmondták a CNBC-nek, hogy arra számítanak, hogy az olajárak 2022 második felében stabilak maradnak, bár hozzátették, hogy a gazdasági recesszió lehetséges hatásait még nem árazta be teljesen a piac. Recesszióban az olajárak általában csökkennek, így már csak az a kérdés, hogy mikor történik meg ezen forgatókönyv teljes beárazása, hiszen a félelem egy részét már biztosan láthattuk az árakban. A recesszión kívül nem volt még egy akkora erő, amely ilyen szignifikáns csökkenést tudott volna elérni ilyen szűk piacon.

(www.shutterstock.com)

Egyelőre tehát örülhetünk, hiszen a kutakon bár bizonyos késleltetéssel, de folytatódni fog az üzemanyagárak enyhülése.

Forrás: cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock