Kezd kirajzolódni a bear market alja.

A csütörtöki kereskedést nagy elánnal kezdte a nemesfém. Az utóbbi hetekben semmi pozitívra nem számíthattunk a sárgafém piacán. Folyamatos csökkenés volt a jellemző tendencia. A támogatásokat egymás után, szinte gond nélkül törte át az arany, míg nem eljutott, a mostani szintekre, amely egyes elemzők szerint a medvepiac aljaként kezd kirajzolódni. Kritikus zónának az 1680-1700-as intervallum számított, azonban a bikák egyszer sem hagyták, hogy az árfolyam ez alatt zárjon. A napközbeni kereskedés során sokszor tesztelte, és még az 1680-as szint alá is süllyedt, azonban a nap végére mindig megemelkedett az értéke. A szerdai Fed kijelentés hatására az árupiacok zöldbe borultak. Tovább segítette a gyarapodást a gyengébb dollár, ezzel olcsóbbá téve a dollárban denominált nyersanyagokat más valutákkal rendelkező befektetők számára.

(www.shutterstock.com)

Erősödik az arany, egyre távolabb kerül a kritikus szintektől

A Federal Reserve összhangban az elvárásokkal, 75 bázisponttal megemelte az irányadó kamatláb mértékét az infláció hűtése érdekében. Jerome Powell, a Fed elnöke pedig megjegyzéseket tett, melyek azt sugallják, hogy a jegybanki döntéshozók várhatóan lassítani fogják a kamatemelések ütemét. A Fed egymás utáni második 75 bázispontos kamatemelése nagyjából összhangban volt azzal, amit a közgazdászok vártak, hiszen a központi bankok valahol az infláció hűtése és a recesszió elkerülése között navigálnak.

(www.shutterstock.com)

A jelenlegi trend felfelé ívelésről szól inkább, azonban ebben csak akkor lehetünk biztosak, ha a kritikus 1755,90 dollárt át tudja törni. Abban az esetben, ha újra csökkenést látunk, akkor az 1727 dolláros határig nem kell aggódnunk. Ennek áttörése azonban a fő trendet déli irányba mozdítaná. A korai csütörtöki kereskedés során 1742,55 dollárig emelkedett az arany, innen azonban kissé visszahúzódott, de az írás pillanatában még így is több, mint 1 százalékos pluszban volt.

Hosszabb idő után hallhatunk végre pozitív szentimentről is, ami az aranypiacokat illeti. Messze van már a háború után érzékelt 2000 dollár feletti érték, azonban egyelőre kicsiben kell gondolkodni. A makrotényezők nagyon megzavarták az árfolyamot, és most kis lépésekkel haladva kell azt helyreállítani. Az 1750-es szint átlépése viszonylag gyorsabb, 50 dolláros gyarapodással folytatódhat.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock