Csökkennek a gázárak, de még mindig a tavalyi árak többszörösébe kerül az energiahordozó.

Az elmúlt hetekben egy csendes reménykedés lehet úrrá rajtunk, ha a gázárakra nézünk. Bár valamilyen szinten magától értetődő volt, hogy legalább valamilyen korrekció bekövetkezik az augusztusi, egészen elképesztő csúcsok után, ennél sokkal több történt. A gázárak folytatták lejtmenetüket, ha nem is gyorsan, de lassan és biztosan – ráadásul a pillanatnyi pánikok sem tudtak nagy árfolyam-emelkedést hozni.

Feleződve

A nagyjából irányadónak tekinthető holland gáztőzsdén az energiahordozó árfolyama augusztus 26-án ért csúcsra, akkor 350 euró körüli értékre szökött a határidős gázár. Mindez jelentős pánikot keltett, a közelgő tél miatt ugyanis ennél is meredekebb becslések láttak napvilágot például a Gazprom, vagy Dimitrij Medvegyev orosz elnöki tanácsadó részéről. Innen a pánik elmúltával gyors csökkenés vette kezdetét, nem kis részben az uniós árplafon ötlete miatt – a lehetséges árszabályozás árnyékában kevésbé magabiztosan lehetett a folytonos áremelkedésre fogadni a piacon.

Forró a helyzet keleten, mégis képesek csökkenni a gázárak (www.shutterstock.com)

Ráadásul az európai országok nem tétlenek az újabb források felkutatásában. Azerbajdzsán 30 %-kal tervezi növelni a kontinensre exportált gázmennyiséget, és Izrael is biztosítani kíván az energiahordozóból 2023-tól. Ráadásul a korábban vártnál gyorsabban töltődnek a gáztározók az uniós országokban, ami egy megnyugvást adhat az előttünk álló hónapokra vonatkozóan. Persze sok minden függ attól is, hogy például mennyire lesz hideg a tél, vagy a lakosság és a vállalkozások, karöltve az állammal mennyire sikeres energiatakarékossági mechanizmusokat alkalmaznak majd. Az azonban biztos, hogy nagyjából lefeleződött kicsivel több, mint egy hónap alatt a földgáz árfolyama.

Más a hangulat

Jól mutatja a gázpiacon lévő hangulat megváltozását, hogy az árat felhajtani képes hírek is csak rövidebb ideig okozhat áremelkedést. Hiába súlyosbodik egyre inkább az orosz-ukrán háború és adnak ki  nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatos nyilatkozatokat, hiába történtek robbantások az Északi Áramlat-2 gázvezetékeken, mindezek csak ideig-óráig tudtak áremelkedést okozni. Más tehát a piaci hangulat jelenleg, a kereskedők inkább óvatosabbak már a még magasabb gázárakat mutató előrejelzésekkel. Nem szabad azonban biztosra vennünk, hogy innen már csak olcsóbb lesz az energiahordozó; egy hirtelen hangulatváltozás, negatív hír vagy kínálati sokk továbbra is okozhat jelentős szárnyalást a gázáraknál.

https://graphics.reuters.com/UKRAINE-CRISIS/EUROPE-GAS/zdvxozxzopx/

Címlapkép forrása: Shutterstock