Miért romlik továbbra is az arany értéke?

Elképesztő gyengélkedést láthatunk a legtöbb piacon, sajnos ez alól az arany sem kivétel. A pénteki kereskedés alatt elérkeztünk egy kritikus ponthoz. A kereskedési menet során az 1800 dolláros határt áttörte az árfolyam, és egészen 1783 dollárig csúszott. Ekkortájt támogatással lehetett számolni, hiszen ez egy kritikus határ, amelyet az árfolyam már többször is tesztelt. Zárásra sikerült az 1800 dollár fölé kerülni, ami részben jó hírt jelent. Az ezüst már nem járt ilyen jól, és a kritikus 20 dolláros szint alatt zárt, ezért az elemzők további csökkenést várnak tőle, egészen 18, rosszabb esetben akár 16 dollárig.

Egy nagyon gyenge negyedév után, meredek veszteséggel kezdi az újabb időszakot is a sárgafém. Ennek fő mozgatórugója a központi bankok agresszív monetáris politikája, mely az infláció megfékezésére irányul. Az erős kamatemelések sorozata azonban még nem ért véget, és a Fed várhatóan 75 bázisponttal emeli irányadó kamatlábát július végén is. Nem csak az Egyesült Államok szenved az infláció hűtésével. Az Európai Központi Bank várhatóan 25 bázispontos emelést fog elfogadni, míg egy új közvélemény-kutatás azt is mutatja, hogy a Reserve Bank of Australia várhatóan 50 bázispontos emelésre készül. Mivel az arany nem fizet kamatot vagy osztalékot, hajlamos gyengülni, amikor a kamatlábak emelkednek, miközben a befektetők a magasabb hozamú eszközök után rohannak.

(www.shutterstock.com)

Ha az agresszív politika nem lenne elég nagy nyomás, a dollár is rekordmagasságokban jár

Az amerikai dollár egy nemrégiben megérintett 20 éves csúcs alatt lebeg. A dollárban denominált arany így drágább lesz más valutákkal rendelkező befektetők számára.

(www.shutterstock.com)

India által bevezetett importadó tovább rontja a légkört.  A világ második legnagyobb aranyrúd felvásárlója a nemesfémre vonatkozó alapvető behozatali vámját 12,5 százalékra emelte, az eddigi 7,5-ről. Ezen lépések azonnali befolyással lesznek a keresletre, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben a fesztiválok miatt általában erős vásárlást regisztrálhatnak.

Az aranyárak valószínűleg mindaddig nyomás alatt maradnak, amíg a lassuló gazdasággal kapcsolatos aggodalmak jelen lesznek, és a Federal Reserve agresszív kamatemelései uralják a piaci hangulatot.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock