Elképesztő mértékben emelkedett hétfőn a nyersolaj árfolyama, súlyos következmények várhatnak ránk

A hétvégén már előrejeleztük, hogy a világ egy kínálati sokk szélén áll, és a piacokon uralkodó bearish szentiment gyorsan megváltozhat (https://tozsdeforum.hu/cikkek/gazdasag/nyersanyag/most-vagyunk-igazan-nagy-veszelyben-globalis-olajhiany-varhato/). Ez a mai nap folyamán úgy tűnik meg is kezdődött, hiszen a két referenciaérték rég nem látott mértékben lőtt ki. A WTI árfolyama több, mint 5 dollárt gyarapodott, ezzel értéke már 83,50 dollárnál tart az írás pillanatában. Közben a Brent is hasonló mértékben, 4,20 százalékkal emelkedett, egészen 88,80 dollárig. A ralit több bullish indikátor is okozta. Egyes elemzők szerint nem sok választ el minket attól, hogy újra 100 dolláros hordónkénti olajjal találkozzunk. Bár ez azonnal nem fog lecsapódni a kutakon tapasztalt értékekben, kis idő elteltével a pénztárcánk is meg fogja érezni, hiszen az üzemanyagárak változását nagymértékben befolyásolja a nyersolaj árfolyama.

Az egyik legnagyobb mozgatórugója a ralinak az OPEC találkozó volt, melyen a termelés csökkentéséről fognak dönteni. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével együtt a piac is készül a szerdai személyes találkozóra. A források szerint napi 1 millió hordót is meghaladhat a termeléscsökkentés. Többen történelmi mértékű csökkentésre számítanak. A Goldman Sachs is hasonlóan bullish jövőképpel rendelkezik. Szerintük a Brent hordónként akár a 105 dollárt is képes lesz a következő hat hónapban elérni, míg a WTI az év végére 95-ös szintig fog felpattanni.

(www.shutterstock.com)

Korábban érkezik a támogatás, mint azt gondoltuk

A múlt heti mélypontok sem voltak még annyira alacsony szinten. Közel sem voltak az 50-60 dolláros intervallumhoz, amelyet az autósok már elfogadható értéknek mondanának. A mostani várakozások azonban azt sugallják, hogy az OPEC nem fogja megvárni, amíg idáig süllyednek az árak. Sokkal hamarabb fognak támogatást nyújtani a piacnak, hiszen elmondásuk szerint 90-100 dollár körüli nyersolaj árfolyamot szeretnének stabilizálni. Az olajtermelőknek hatalmas veszteségeik voltak az elmúlt pár hónapban, amikor is a fekete arany értéke szignifikáns veszteségeket jegyzett. Már jó ideje változtatni akarnak ezen, és úgy tűnik most jött el az idejük.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock