Mennyiért tankolhatunk a héten?

A nyersolaj árak hatalmas erőre kaptak az elmúlt hónapban. Az előző négy hét mindegyikén nőtt az ára, csak úgy, mint az előző héten, amikor 3 százalékkal gyarapodott, ezzel elérve a 71,80 dollárt hordónként. Ennek a növekedésnek több mozgatórugója is van, ilyen például a nagyobb kereslet, valamint az Egyesült Államok tartalékainak csökkenése. Azonban nagy problémát jelent a kínálatbeli csökkenés is, amely az Ida és a Nicholas hurrikán következménye. A piacon eluralkodó érzelmeket alátámasztották az OPEC és az IEA megjegyzései az globális olajkereslet növekedéséről, a gazdasági fellendülésről. A nyers olaj az elmúlt héten 3,12 százalékkal nőtt, és az öt kereskedelmi nap közül 3 napon nyereséget jegyzett. „A nyersolaj ára további gyarapodást jelzett a Mexikói-öbölben végig söprő háromhetes hurrikán hatására. A hurrikán lelassította a kitermelés helyreállítását. Csütörtöktől a termelés 28,14 százaléka zárva maradt,” mondta Tapan Patel HDFC Securities vezető elemzője. A nyersolaj ára nyereséggel zárt pénteken, amelyet az erősebb dollár és a gyenge globális jelzések nyomtak feljebb, tette hozzá Patel.

Mi mozgatja majd az árakat a héten?

Nagy befolyással van minden héten az árakra a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, amely szeptember 13-án elmondta, hogy arra számít, hogy a globális olajkereslet jövőre meghaladja a világjárvány előtti szintjét a vakcinák gyors terjedése és a gazdasági fellendőlés miatt. Az előző hét lezártával az Egyesült Államokból pozitív híreket hallhattunk. A nyersolaj fúró tornyok számát 10-zel növelték, amely ezzel már 411-re nőtt, ez a legnagyobb mennyiség 2020 április óta. Ami azonban magasra nyomhatja az árakat az az, hogy a tartalékok a várt 3,5 millió hordós csökkenés helyett ennek majd kétszeresét 6,4 millió hordót csökkentek. Kína a jövő héten tartja első aukcióját. Az eladásra szánt olajhordók mennyisége nagyon kicsi a kínai fogyasztáshoz képest. Ez a lépés azonban inkább szimbolikus hiszen azt jelzi ezzel Kína, hogy hajlandó tartalékait felhasználni, hogy ezzel kontroll alatt tartsa az árakat. Erre lehet, hogy tényleg nagy szükség lesz, hiszen a nyersolaj a napokban az 5,10,50,100 és a 200as SMA (simple moving average) és EMA (exponential moving average) felett volt. A WTI nyersolaj csökkent 0,81 centtel, 71,97 dolláron megállapodva. Míg a Brent olaj 0,48 centtel csökkent 75,31 dollárra.

A hét első napján tovább csökkent a WTI (www.Investing.com)
Hétfőn további 2 százalékot esett a Brent olaj ára (www.Investing.com)

Forrás

https://www.moneycontrol.com/news/business/commodities/crude-oil-prices-rally-3-on-strong-demand-outlook-lower-supply-concerns-7482631.html