Tovább szakad az olajár, a WTI majdnem 80 dollárnál tart

Komoly csökkenésre ébredt pénteken az olajpiac. A recessziós félelmek újra a figyelem középpontjába kerültek. Bár komoly csökkenést láthatunk az árfolyamokban, hiszen a Brent egészen 87,89 míg a WTI 80,81 dollárig süllyedt, ezzel újra a háború előtti szinteken találva magukat, az esést korlátozta a kínálati szűkösség. Továbbra is jelen van a piacon a kereslet és kínálat közti különbség, azonban a kereslet egyre romló kilátásai miatt az olló szűkülőben van. Az ellátási aggodalmak most Moszkva mozgósítási terve után kaptak nagyobb szerepet. Ezen felül megtorpantak az iráni nukleáris megállapodás újjáélesztéséről folytatott tárgyalások is.

„A nagy központi bankok agresszív kamatemeléseik miatt a globális gazdasági recesszió kockázata beárnyékolja az olajpiacok ellátási problémáit, még a háború közelmúltbeli eszkalációja ellenére is,” jelentette ki a CMC Markets elemzője, Tina Teng. Ebből is látható tehát, hogy a piacok komoly recesszióra számítanak, amelynek súlya jelenleg elnyomja a globális kínálattal kapcsolatos aggodalmakat.

A Fed kamatemelése és az olaj árfolyama közti kapcsolat

A Fed szerdai, 75 bázispontú emelését követően a központi bankok szerte a világon követték az amerikai jegybank példáját, növelve a gazdasági lassulás kockázatát. Közben a dollár tovább erősödött, amely szintén nyomást gyakorolt a dollárban denominált olajra. A dollár index több mint 20 éve nem volt ilyen magasan, jelenlegi értéke 112.

„A nyersárak továbbra is ingatagok lesznek, és erős volatilitásra számíthatunk a piacon. A termelők romló keresleti kilátásokkal küzdenek, azonban ezek továbbra is érzékenyek a kínálatbeli hiányosságokra,” jelezte meg Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője. Ezért egy, az Egyesült Államok tartalékéiban tapasztalt csökkenés akár még támogatást is nyújthat a fekete aranynak.

(www.shutterstock.com)

Egyelőre azonban az OPEC azon terve, hogy a 90-100 dolláros intervallumban tartsa az olajat, elbukni látszik. Ezekben az időkben a recessziós félelmek mindent rántanak magukkal, és a támogatást nyújtó mozgatórugók csak a csökkenést tudják lassítani, de a tendencián nem képesek változtatni.

Forrás: investing.com

Címlapkép: Shutterstock