A svéd nemzetbiztonsági szolgálat csütörtökön közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő két víz alatti gázvezetékből kiszivárgó gázzal kapcsolatos helyszínelés “megerősítette a súlyos szabotázs gyanúját”.

A svéd biztonsági szolgálat közölte, hogy a vizsgálat megállapította, hogy a svéd kizárólagos gazdasági övezetben lévő Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken detonációk történtek, amelyek “jelentős károkat” okoztak a vezetékekben. Hozzátette, hogy “bizonyos lefoglalások történtek”, anélkül, hogy további részleteket közölt volna, és hogy ezeket most felülvizsgálják és elemzik. “A folytatódó előzetes vizsgálatnak ki kell derítenie, hogy valakit meg lehet-e gyanúsítani, és később büntetőeljárás alá lehet-e vonni” – áll a svéd biztonsági szolgálat közleményében. A svéd ügyészség külön közleményben közölte, hogy a területet már nem zárták le.

A szeizmológusok szeptember 26-án robbanásokat jelentettek a szokatlan Északi Áramlat gázszivárgás közelében, amely nemzetközi vizeken, de Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetén belül található. A dán fegyveres erők akkor azt közölték, hogy videofelvételek tanúsága szerint a legnagyobb gázszivárgás nagyjából 1 kilométer átmérőjű felszíni zavart okozott, míg a legkisebb szivárgás körülbelül 200 méteres kört. A gázszivárgások oka egyelőre nem ismert. Az Európai Unió szabotázsra gyanakszik, különösen azért, mert az incidens a Brüsszel és Moszkva közötti elkeseredett energetikai patthelyzet közepette történt. Oroszország tagadta, hogy ő állna a feltételezett támadás mögött, és “ostobaságnak” nevezte az ilyen vádakat.

Meggondolatlan kibocsátás

A múlt hónap végén a svéd és a dán hatóságok közölték, hogy legalább két detonáció történt a víz alatt, amelyek megrongálták a vezetékeket, és jelentős gázszivárgást okoztak a Balti-tengerbe. A robbanások erősségét a Richter-skála szerint 2,3, illetve 2,1-es erősségűnek mérték, és valószínűleg “több száz kilogrammos” robbanótöltetnek feleltek meg. A szivárgások közül kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében történt. Klímatudósok a Balti-tenger felszínére kilövellő gáz sokkoló képeit az üvegházhatású gázok kibocsátásának “meggondolatlan kibocsátásának” nevezték, amely, ha szándékos, “környezetvédelmi bűncselekménynek” felel meg.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/06/nord-stream-gas-leaks-suspicion-of-gross-sabotage-sweden-says.html