Napjainkban az üzemanyaggal kapcsolatos témáknál sokszor hallhatjuk, hogy az OPEC miatt emelkednek az árak. Hogyan köthető ez a csoporthoz, és kikről is van szó?

Az OPEC nem más, mint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete. Ez a kartell olyan 13 országokból áll, amelyek komoly mennyiségű olajat termelnek ki, ezzel biztosítják a világ szükségletének körülbelül 30 százalékát. Az OPEC döntései jelentős hatással vannak a jövőbeli olajárakra. Az OPEC tagok olaj-és energiaügyi miniszterei évente legalább kétszer találkoznak, hogy összehangolják olajtermelési politikájukat. Minden tagország beleegyezik egy kvótába és vállalják, hogy bizonyos mennyiséget termelnek. A kínálatot befolyásolják a termelési és a geopolitikai változók, amelyek megszakíthatják a termelést és az olaj áramlását, mint ahogy azt az orosz-ukrán háború tette. A keresletet a fogyasztók, a vállalkozások és a kormányok diktálják az energiaigényük alapján.

(www.shutterstock.com)

Sok vád érte őket a nemrégiben szárnyaló olajárak miatt. Több ország politikusa is őket hibáztatta. Történetesen bizonyos mértékben azért hozzájuk is köthető az emelkedés, azonban ennek több okozóója is volt. A hirtelen keresletnövekedés, a háború miatt megzavart szállítások mind belejátszottak a rekordmagas árakba.

Az OPEC hatása az árfolyamokra

A vírus első hulláma alatt eltűnt a kereslet a piacról. Ekkor az OPEC úgy döntött, hogy visszafogja termelését, megvédve ezzel az olajpiacot az összeomlástól. Megegyeztek, hogy a piacról kivett mennyiséget majd havi emelésekkel fogják szép lassan több hónap alatt visszahozni. A probléma ott kezdődött, hogy a kereslet hirtelen megugrott, a gazdaságok elkezdtek hamarabb éledezni, mint azt az elemzők várták volna. A kartell nem állt készen ekkora igényekre. Az országok szenvedtek kibocsátásuk emelésével, nem tudták tartani a kvótákat. Óriási kínálatbeli hiány alakult ki. Mindezen történés ellenére az OPEC kitartott a megegyezett havi 400 000 hordós emelésnél, amely kevésnek bizonyult a gazdaságok szomjának enyhítésére. A nagy hiány felnyomta az árakat a nyersolajpiacon, amely aztán tovagyűrűzött a benzinkutakra is, megnehezítve az autósok mindennapjait.

(www.shutterstock.com)

Extraprofit és gazdagság Az OPEC országok komoly nyereségre tettek szert ezen időszak alatt, hiszen a hordók árfolyama majd kétszeresére nőtt. Ez azonban most már folyamatosan enyhülőben volt. A recessziós félelmek miatt az árfolyam lejtmenetbe kapcsolt és az elmúlt 3 hónapban 40 dollárral csökkent. A válság idején ugyanis a gazdaságok lelassulnak, a kereslet csökken ezért az árak is dél felé mozdultak el. Ezt az OPEC megelégelte, és kijelentette, hogy a 90-100 dolláros intervallumban akarja tartani az árakat, , ezért újra csökkentették a termelést.

Forrás: thebalancemoney.com

Címlapkép: Shutterstock