Bezuhant az ezüst, pirosban a nemesfémek

Elképesztő negativitással találkozhattunk a piacokon. A pénteki napon valóságos vérengzés történt az árucikkeknél. Brutális mértékben csökkent az olaj, a földgáz és a nemesfémek értéke. A szerdán bejelentett újabb 75 bázispontos emelés nagy hatással volt a piacokra. A Fed döntése várható volt, hiszen a gazdasági problémák és a recessziós félelmek ellenére elsődlegesnek tartják az infláció enyhítését. Ezen agresszív emelések nagy valószínűséggel továbbra is a napjaik része lesznek, mindaddig amíg szignifikáns eredményt nem tudnak felmutatni. Ezzel viszont szinte elkerülhetetlenné válik a recesszió és a gazdaságok lassulása. Az ezüst piacán három héttel ezelőtt komoly mozgások kezdődtek meg. Nagyon szokatlan lépés volt ez a nemesfémtől, hiszen a Fed-nek köszönhetően már jó ideje magas kamatokkal élünk együtt, és az ilyen időszakban sem az ezüst, sem az arany nem képes megfelelően fejlődni. Erre rácáfolt az ezüst, amikor nem kevesebb, mint 11 nap leforgása alatt 17,39 dollárról egészen a kritikus 20-as szintig emelkedett.

(www.shutterstock.com)

Megtörtént az emelkedés, de a negatív szentimentnek még nincs vége

Komoly gyarapodás érte az elmúlt időszakban az ezüstöt, ez viszont még nem jelentette azt, hogy vége a lefele ívelő momentumnak. Egyes szakértők már előre jósolták, hogy hasonlóra van esély, hiszen az ezüst nagyon alulértékelt volt, ezzel tökéletes vételi pozíciókat nyújtva. Hozzátették azt is, hogy ez a rali nem lehet hosszú életű. Egy olyan makrokörnyezetben vagyunk, amelyben a nemesfémek csillogása valószínűtlen.

Az elemzők előrejelezték, mindenkit figyelmeztetve, hogy a momentum legfeljebb a 20 dolláros kerek szintig fog tartani. Ott azonban olyan erős ellenállásokkal kell szembenéznie az ezüstnek, hogy a bikák ereje teljesen el fog fogyni. Ezt láthattuk is hiszen több napon keresztül voltak ezen határ közelében, de minden próbálkozás sikertelennek bizonyult. A kamatemelés után most nagy kérdés, hogy a pénteki erős zuhanás lavinaként rántja-e magával az elmúlt hetek profitját. Ha ez nem lett volna elég, a dollár 20 éve nem látott magasságokba kapaszkodott, amely a jelenlegi 113-as szintjével további nyomást gyakorol a dollárban denominált nemesfémekre.

Forrás: investing.com

Címlapkép: Shutterstock