Erős volatilitás figyelhető meg továbbra is a nyersolaj piacokon

Az olajárak a keddi kereskedés során a főbb tőzsdeindexekkel együtt emelkedtek, miután az amerikai adatok azt jelezték, hogy az infláció elkezdhet csökkenni. Az amerikai termelői árak az októberi hónapban a vártnál kevésbé emelkedtek. Ez is azt bizonyítja, hogy az infláció enyhülni kezdett lehetővé téve a Federal Reserve számára, hogy a jövőben akár enyhítsen az agresszív kamatemelési ütemén.

(www.shutterstock.com)

Rosszul kezdték a hetet, hiszen mindkét referenciaérték komoly veszteségeket szedett össze. Ez a tendencia tovább folytatódott ma is a reggeli órákban, azonban a nap végére összeszedte magát a fekete arany. A hétfői elmozdulást a kínai kereslet csökkenéséről szóló előrejelzések okozták, mostanra viszont a bikáké lett a főszerep. Heti viszonylatban a Brent a veszteségek nagy részét már visszaszerezte. Ennek köszönhetően viszont újra a 100-as szinthez közelíthetünk. A dollár továbbra is gyengélkedik, ezzel olcsóbbá téve a dollárban denominált olajat a külföldi valutával rendelkező befektetők számára.

Az autósok okkal aggódnak az újabb drágulás miatt. Az enyhülő infláció és az értékét vesztő zöldhasú mellé párosul az unió terve az orosz nyersolajjal kapcsolatban. Ez december 5-én életbe lép, és további napi 1,1 millió hordót szoríthat ki a piacról.

Vegyes előrejelzések a kereslet és kínálat egyensúlyáról, egyre közelebb lehet egy komoly elmozdulás

(www.shutterstock.com)

A bullish hangulatot táplálja IEA által kiadott adatok a globális olajkészletekről. Kína kereslete azonban továbbra is rejtély marad. Az ottani hangulat sokat javult az ország múlt heti bejelentését követően, miszerint enyhíteni fog a szigorú zéró-covid stratégiáján a gazdasági tevékenység és az energiaigény fellendítése érdekében. Egyes elemzők szerint azonban a lezárások és a fertőzések emelkedő száma továbbra is hátrányos kockázatot jelentenek. Az ország COVID-esetei kedden tovább emelkedtek, többek között a fővárosban, Pekingben is, miközben az ország gyári termelésének növekedése is lassult. Rengeteg tényező mutat a keresleti kilátások javulása felé, azonban a recessziós félelmek továbbra is jelen vannak, és az OPEC április óta ötödik alkalommal csökkentette a 2022-es globális olajkereslet-növekedési előrejelzését.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock