Oroszország energiaexportból származó bevétele 14 hónapos mélypontra süllyedt.

Oroszország energiaexportból származó bevételei több mint 1 éves mélypontra süllyedtek, miután az uniós szankciók arra kényszerítették a Kremlt, hogy nyomott áron értékesítésen olajat Ázsiában és redukálja az európai országokba történő gázszállítást.

Néhány „megszokott” európai fogyasztó megtagadta az orosz olaj vásárlását, ami azt jelentette, hogy Moszkva meredek árengedményekkel kénytelen eladni az olajat az ázsiai piacokon. Ezzel az orosz kormány gyakorlatilag elesett az olaj magas árából származó plusz bevételektől. Míg augusztusban rekordmagasra emelkedett a gázár, a költségvetésben azonban még így sem tudták teljes mértékben ellensúlyozni az alacsonyabb olajbevételeket. Az állami tulajdonban lévő Gazprom a nyár során jelentősen csökkentette az Európába irányuló gázexportot és a szankciókat okolta a forgalomkorlátozásért.

A pénzügyminisztérium adatai szerint Oroszország olaj és gázbevétele, ami a nemzet költségvetésének több mint egy harmadát teszi ki, 671.9 milliárd rubelre csökkent a múlt hónapban, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

(www.bloomberg.com)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló szokásos évértékelő beszédében tegnap elmondta, hogy az EU helyesen cselekedett amikor kivetette az Oroszország elleni szankciókat. Az uniós szankciók egyre érzékenyebben érintik az orosz gazdaságot. Ursula von der Leyen ezenfelül kijelentette, hogy az uniós szankciókat Brüsszel nem vonja vissza, azok továbbra is hatályban maradnak.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock